PUBLICITAT

Horaris polèmics

FERRAN COSTA

Aquest proper diumenge serà el primer d'una sèrie de vuit que tots els comerços del país hauran de romandre tancats a la tarda. La nova mesura, impulsada des de Govern, ha aixecat una polseguera de les més intenses que es recorden dels darrer anys i ha portat, als ulls dels espectadors aliens als interessos del comerciants i dels treballadors del comerç a un enrocament creixent de les posicions de cadascuna de les parts.

La polèmica entorn dels nous horaris comercials pot ser un clar exemple que les coses no són mai ni totalment blanques ni totalment negres, sinó que hi caben les consideracions dels diferents matisos de gris. Però aquells qui, aliens a la problemàtica, hem seguit la polèmica com a mers espectadors, hem vist que les posicions de les parts cada cop s'entossudien més a fer entrar el clau per la cabota.

Per una banda, des del Govern s'ha defensat la mesura com una manera de conciliar els horaris laborals dels treballadors del comerç durant vuit tardes a l'any de baixa freqüentació turística. Les associacions de comerciants han clamat al cel al.legant totes les repercussions negatives pels negocis, els seus treballadors i l'economia del país en general que suposa haver de tancar aquestes tardes.

A priori, i desconeixent com han anat les converses entre les parts implicades, semblaria que en un país de la nostra petitesa arribar a acords que plaguessin la majoria dels actors no hauria de ser tan difícil. Vuit tardes de comerços tancats ni solucionen la conciliació familiar-laboral de les famílies treballadores als comerços del país, ni destruiran la nostra economia de manera irreversible.

Una gran majoria està d'acord que el Codi Laboral del país encara té un ampli marge de millora. Per tal d'evitar la polèmica, molts creuen que hauria estat més convenient obligar als empresaris a donar vuit diumenges festius als seus treballadors (no solament vuit tardes) i que, a la vegada, fossin els patrons qui decidissin si tancar els establiments o bé si era convenient programar torns horaris.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT