PUBLICITAT

Som la riota del món

Abans que no m’acusin de botifler, traïdor o quintacolumnista ho tornaré a dir: estic a favor d’Andorra. Si, a favor d’una Andorra, seriosa i ben gestionada on no canviïn les normes segons bufi el vent del Govern de torn i on la presumpció d’innocència prevalgui per sobre de qualsevol altre interès.

Un cop dit això, voldria dir també que aquesta setmana des de Londres estant, desprès d’haver estat convidat per participar en una conferència que es diu ‘futuremoney’ on estaven representats la majoria dels grans bancs internacionals, les noves empreses tecnològiques relacionades amb el sector financer i també moltes start up’s del sector financer i tecnològic de tot el món, m’he adonat que cada cop que algú ha mencionat Andorra ha estat per posar-la com a exemple del que no s’ha de fer... amb un somriure evident per sota el bigoti.

No m’estranya, totes les notícies que m’han anat arribant durant la setmana a través del Google Alerts sobre Andorra, han estat esgarrifoses.. Que si els nous gestors de BPA estan cridant als clients internacionals afectats per la mala gestió del propi INAF perquè donin compte dels comptes... amb una clara voluntat de organitzar el que en l’argot bancari es diu una ‘Fishing Expedition’ passant-se la seguretat jurídica per allà... i provocant-los més molèsties que les pròpies d’haver-se carregat un banc on tenien el seus diners en temps record... Que si el Ministre Cinca, s’ha tornat a reunir amb el seu homòleg espanyol per trobar una solució (o segons fonts mal intencionades per rebre instruccions de...), Que si PWC que va intermediar en la venda de Banco Madrid a BPA (posem el llop a vigilar les ovelles), ara es qui separa els seus suposats passius tòxics (aportació d’Andorra a la terminologia financera), quan tothom sap que els passius no poden ser mai tòxics.. Que si tota la gent que hi ha fent la feina per encàrrec de l’INAF són “juniors” sense papers per poder treballar a Andorra... Que el Ministeri d’Hisenda Espanyol té controlats 4.000 milions a Andorra (veurem d’aquí un any quants en queden)... Que si un banc internacional està interessat en la BPA... però sense cap més detall, que si no tira endavant la comissió d’enquesta al Consell és per suposats interessos patriòtics dels que ningú sap donar cap explicació intel∙ligible...

Personalment, això de l’Andorra transparent i ‘business friendly’ fa gairebé vint anys que ho sento, gairebé des de que tinc consciencia. Ja fa molt temps que es parla del canvi de model productiu. Però al final les poquíssimes iniciatives que es porten a terme sempre son del ram del totxo. És la confirmació que el nostre model productiu continua sent bàsicament totxo, turisme i tabac, l’altre pota, la banca, per desgràcia, si seguim amb la gestió i el model encetat ara, s’aprimarà tant, que en pocs anys no la coneixerem.

Srs. del Govern i del Consell, facin s’ho mirar, com deia Josep Tarradellas, en política es pot fer tot menys el ridícul.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT