PUBLICITAT

El tabac mata més del que es pensava, ara matarà als colliters...

Camp de tabac d'Andorra durant la collita
Camp de tabac d'Andorra durant la collita
El risc de mort prematura a causa del tabaquisme és més sever del que es pensava tant per a les persones que fumen poc com per als addictes al tabac, segons un estudi australià divulgat el 2013 per mitjans locals.
 
La investigació de la Universitat Nacional Australiana va analitzar els casos de 200.000 persones en un període de quatre anys i va determinar que els fumadors tenen tres vegades més de possibilitats de morir que aquells que mai van fumar.
 
Estudis anteriors havien confirmat la connexió entre el tabaquisme i les morts prematures a causa dels problemes de càncer al pulmó. Direu que això avui ja no és notícia, i teniu raó, ara bé el que cap estudi fins ara ha demostrat és que el tabac a Andorra matarà especialment els colliters perquè hauran de deixar de dedicar-se a aquesta ancestral activitat de muntanya.
 
Aquest juliol el Consell General té sobre la taula un paquet de mesures que disfressades d’antiblanqueig, obligat pel Moneyval, afecta especialment el negoci del tabac. Si aquesta llei s’aprova i, amb 15 consellers DA en té prou per fer-ho, el sector tabaquer andorrà quedarà ferit de mort i, com sempre, els més afectats seran l’anella més dèbil de la cadena, els colliters. Amb seguretat aquesta llei hauria d’haver anat acompanyada d’una memòria econòmica i d’un bon estudi d’impacte sobre les finances d’Andorra i el seu sector tabaquer, però ja se sap, la crisi i les malmeses finances de Govern no permeten contractar més assessors i estudis excepte en aquells casos en què està ‘convenientment’ justificat.
 
Recuperant l’hemeroteca, tal com deia Coma en una entrevista per El Periòdic de 2012, cito textualment: «Xavier Coma també va matisar ahir que ‘tot i que ens hem autoregulat, els productors estem molt preocupats pel futur del tabac perquè no podem inventar gaires coses més’». De fet, com tothom sap a Andorra el cultiu del tabac i els ingressos que es generen en aquest sector no tenen substitut i representen una part important del PIB i del pressupost de Govern.
 
Ara per ara, però, els agricultors tenen feina. Estan en plena plantada del tabac. I s’hauran d’afanyar per evitar possibles ensurts, la calorada encara no ha passat, tot i que aquest any sembla que la possibilitat de calamarsades no vindrà del cel, vindrà directament del Consell. La passivitat de totes les formacions polítiques fa pensar en Les Mil i una Nits i el conte d’Alí Babà i els quaranta lladres, però tu colliter si no actues ara amb la rapidesa de la protagonista del conte, quedaràs només com una víctima col·lateral, doncs sembla que «ja hi ha tot el peix venut». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT