PUBLICITAT

Multiculturalitat qüestionada

FRANCESC RODRÍGUEZ

Els diaris de dilluns es feien ressò de l’afirmació d’Angela Merkel relativa al fracàs dels esforços per construir al seu país una societat multiculturalista. Sense entrar –de moment– en el fons de la qüestió, he de dir que em va sorprendre en algun dels comentaris expressats la confusió manifesta entre multiculturalitat i multiculturalisme. Si bé la multiculturalitat s’ha d’entendre com una realitat fruit de les migracions i que significa l’existència en un lloc determinat de cultures distintes, el multiculturalisme és una de les diferents maneres que s’han adoptat per gestionar aquesta situació.

De la mateixa manera que no entendria que algú pogués manifestar raonablement un rebuig de la multiculturalitat, per la senzilla raó que es tracta d’una situació generalitzada i que no penso que sigui possible capgirar –a més, no veig quin interès hi hauria en fer-ho–, sí que puc entendre que no passi el mateix amb el multiculturalisme, caracteritzat per la defensa de mantenir al màxim la diversitat cultural que comporta la multiculturalitat –recomano la lectura de l’article de Miguel Ángel Quintana Paz Qué es el multiculturalismo (y qué no es), publicat a ACTA, per conèixer de manera entenedora algunes aproximacions teòriques sobre la gestió de la multiculturalitat.

Tornant a les declaracions de la cancellera alemanya, és complex fer-ne una valoració. Cal veure la seva afirmació en un marc que ultrapassa el sentit estrictament cultural de la qüestió i que posa per davant una situació econòmica, interna i externa, a la qual el seu país no estava acostumat. Això fa que la immigració culturalment diferent –especialment si es té en compte l’aspecte religiós– es pugui percebre com una amenaça quan, en realitat, no penso que ho sigui.

Tanmateix, davant una societat que busca explicacions a una situació negativa que no coneixia, deu ser temptador posar per davant arguments fàcils, sobretot si es vol guanyar punts davant certs discursos encara més populistes i reaccionaris.

Historiador

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT