PUBLICITAT

López i els llums llargs

CARLOS CARNICERO

Programa de la Cadena Ser amb Ángels Barceló a Sant Sebastià i entrevista en directe amb el Lehendakari Patxi López, la primera que concedeix després de l’acord del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb el PNB.

El secretari general del PSE i president del Govern basc segueix les consignes de Sun Tzu: «fes que l’avantatge del teu enemic sigui la teva; retorna-li els cops on ell et vulgui donar». I amb un somriure en els llavis ha convertit en avantatge el que podia haver estat un berrinche tipus Montilla.

El seu discurs està molt bé articulat i li serveix a més per garantir el suport del PP basc a la seva pròpia estabilitat de Govern: què més dóna que el gat sigui blanc o negre, si al final ha caçat ratolins. Bé, en aquests temps, tot un principi pragmàtic però confiable. Les transferències aconseguides pel PNB, segons el lehendakari, seran administrades pel Govern socialista i això revertirà en benefici dels bascos, de tots els bascos d’aquesta societat plural que vol construir el primer lehendakari socialista des del testimonial pas de Ramón Rubial per la presidència del Consell en els primers dies de la transició.

Patxi López està demostrant qualitats d’estadista, fonamentalment perquè com ell mateix va dir té enceses les llums llargues per abastar l’horitzó, lluny de la batussa del dia a dia. Mig de broma mig de debò li preguntem si no seria raonable una mutació entre Euskadi i Madrid a la vista de la capacitat d’enteniment del PP basc i el PSE; d’aquesta forma, Antonio Basagoiti podria substituir a Mariano Rajoy i ell, Patxi López, podria ser el recanvi de Zapatero. La pregunta que no té resposta és per què a Euskadi és possible una relació civilitzada entre els dos grans partits i en la resta d’Espanya és impossible. ¿Té a veure amb diferents essències que en realitat respondrien a dues concepcions del partit conservador? Des que Jaime Mayor Oreja i tots els seus mals auguris van desapareixer d’Euskadi això és una bassa de pau.

Els carrers estan pacífics i els bascos estan recuperant confiança en el seu futur: per fi una mica de llums llargues per il·luminar el final del camí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT