PUBLICITAT

¿Som tan diferents?

FERRAN COSTA

La setmana passada James Cameron, el premier britànic, anunciava la reducció més gran de l’Estat des del final de la segona guerra mundial. De totes les prescripcions, la més escandalosa és l’acomiadament de fins a mig milió de funcionaris.

Hom pensa que un polític que s’estrena en el càrrec no aplicaria mesures d’aquesta índole si no fossin indispensables per tirar el país endavant. Es tracta doncs de pura i simple responsabilitat política. De fet, observant l’escenari polític europeu, tots els dirigents s’han vist obligats a emprendre accions altament impopulars que provoquen una minva immediata dels rèdits electorals.

De fet no cal anar massa lluny. Ni milions de manifestants als carrers, ni dies i dies de vaga general consecutius, res no ha fet canviar les pautes de Nicolas Sarkozy per a que França superi la crisi. A banda de retardar l’edat de jubilació, també va anunciar la supressió de cent mil llocs de treballadors públics no substituint la meitat dels que es jubilin.

A Espanya les mesures (molts cops erràtiques) de Zapatero han aixecat també polseguera. A la reducció mitjana d’un cinc per cent de la retribució del personal del sector públic durant aquest any s’hi suma la congelació salarial per a l’any que ve. Això afecta també les administracions de les comunitats autònomes i els ajuntaments. Els primers a donar exemple són el propi Govern amb una retallada del quinze per cent dels seus salaris.

La llista seria inacabable, i per a tots els països, sense excepció, la retallada de sous del sector públic oscil·la entre un tres i un vint per cent,amb anul·lacions de pagues, bonus i primes incloses.

Mentrestant, aquí casa nostra continuem amb la política del qui dia passa any empeny. Les més que tímides mesures de reactivació anunciades, en el millor dels casos, tindran un impacte mínim en les finances públiques. Cal un cop de timó per redreçar les finances públiques. Ara per ara, ningú no l’ha fet. Ara que s’acosten temps electorals, ¿qui s’atrevirà a dir les veritats pel seu nom? H

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT