PUBLICITAT

Ara més que mai tots contra l'intrusisme

  • És vital prioritzar la contractació d'empreses andorranes i lluitar contra la competència deslleial
JORDI FONT

D’ençà que els socialdemòcrates vam assumir la responsabilitat del Govern s’han fet públics els casos d’intrusisme professional detectats al país. Abans no es feia perquè, senzillament, no es perseguia l’intrusisme. L’intrusisme professional és un dels problemes principals amb què s’enfronten nombrosos sectors de l’activitat econòmica i laboral d’Andorra, especialment el comerç i els petits empresaris industrials i de serveis.

El comerç té una rellevància econòmica cabdal en els ingressos públics i en el nombre de llocs de treball, un sector que també assumeix altres valors econòmics i socials, relacionats amb la renda familiar, la feina i l’ordenació urbana. En aquest sentit, el comerç esdevé una de les pedres angulars que han de permetre Andorra reflotar la seva economia de manera enèrgica i dinàmica. Per aquest motiu, ara més que mai, esdevé importantíssim prioritzar la contractació d’empreses andorranes i lluitar amb força contra l’intrusisme professional, posant en marxa totes les eines i estratègies que siguin necessàries per protegir els comerciants i els professionals contra la competència deslleial que tan mal ens fa.

El passat mes de febrer, l’Executiu va posar en marxa la Comissió interministerial de lluita contra l’intrusisme empresarial, responent a una reivindicació històrica de la Cambra de Comerç i els empresaris privats, amb l’objectiu de coordinar tots els actors implicats en la prevenció i la lluita contra l’intrusisme empresarial per actuar de manera més àgil i efectiva en l’adopció de mesures efectives escaients. Aquesta Comissió, que tot i el seu breu temps de vida ja ha pogut controlar 65 casos relacionats amb l’intrusisme –dels quals 50 resolts–, obrir 30 actes i incoar 6 expedients sancionadors, ha impulsat recentment la creació del Centre d’atenció contra l’intrusisme (CACI), un nou servei d’atenció que ha de permetre a ciutadans i empresaris efectuar qualsevol tipus de consulta informativa, sospita o queixa, relativa a possibles casos d’intrusisme empresarial. en temps real i sota el principi de confidencialitat absoluta.

Possiblement, la mesura més contundent que ha adoptat fins al moment el Govern de Jaume Bartumeu per lluitar contra l’intrusisme professional es troba en l’elaboració del Projecte de llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, de racionalització i optimització dels recursos de l’Administració. Entre el conjunt de mesures per fomentar la reactivació de l’economia i donar un impuls decidit a determinats sectors com el de la construcció, el Projecte de llei introdueix mesures de xoc contundents per prevenir i lluitar contra l’intrusisme, entre les quals destaca la imposició de sancions a aquelles persones físiques que no declarin la seva activitat o la suspensió immediata de l’activitat no autoritzada per als infractors.

És cert que aquestes mesures només són el primer pas cap a una Llei del Comerç, que defineixi els drets i les obligacions de comerciants i consumidors i que reguli certs aspectes com les rebaixes, la competència deslleial o l’intrusisme professional, que provoquen imperfeccions i distorsions en el mercat. Però no és menys cert que l’adopció d’aquest paquet de mesures tan necessàries per protegir i enfortir el nostre comerç permetran continuar reactivant l’economia andorrana amb fermesa.

Aquesta és la gran diferència entre el projecte socialdemòcrata i els altres. Mentre uns criden i fan escarafalls, nosaltres treballem en defensa de l’interès general.

Conseller general socialdemòcrata



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT