PUBLICITAT

Memòria històrica

SOL GASCH

El malson de la Batalla de l’Ebre és un dels exponents més significatius de tants malsons de la Guerra Civil. En aquesta batalla es pot dir que la República perdé definitivament la possibilitat de guanyar la Guerra. Iniciada la nit del 24 al 25 de juliol de 1938 no s’acabarà fins el 15 de novembre i al camp de batalla, des de Mequinença a Amposta, és l’avantcambra de la Segona Guerra Mundial. Hi moriren uns 100.000 homes d’ambdós bàndols. Diumenge passat es va retre el primer homenatge institucional a les víctimes de la Batalla de l’Ebre. L’acte, organitzat pel Memorial Democràtic i el Consorci dels Espais Memorial de la batalla de l’Ebre es va celebrar a Gandesa i a la Fatarella i ha volgut ser un reconeixement a totes les persones desaparegudes al front. Va ser un èxit de participació amb més de 3.000 persones que volien fer memòria dels parents i amics que hi van perdre la vida.

Un del llocs emblemàtics és el Memorial de les Camposines, erigit el 2005 a la Fatarella, dalt del turó de l’ermita de Sant Bartomeu. És un monument ossera que compleix la missió d’un reconeixement a totes les persones que van participar en la batalla sense distinció de bàndol per superar la fractura social que ens portà primer la guerra i més tard el franquisme. Diumenge s’hi van poder llegir per primera vegada 1.145 noms de víctimes de la batalla com a símbol de tots els que hi van deixar la vida. Aquests noms corresponen en un 60% a persones originàries de Catalunya i la resta a persones d’arreu d’Espanya i també d’estrangers inscrits pels seus familiars com a desapareguts. És també un lloc de dol i d’homenatge pels familiars dels desapareguts.

La Història ens ha de servir per comprendre el present i avui que una part del teixit social d’Espanya camina cap a postures neofeixistes ens cal treballar a favor del diàleg. En paraules del conseller Joan Saura: «l’homenatge és un acte de justícia i reconeixement per a totes les víctimes de tots els bàndols i les seves famílies». També ens va recordar que l’objectiu primordial de la recuperació de la memòria històrica és proclamar la vigència dels valors democràtics i evitar que mai més tornem a repetir una barbàrie com la Guerra Civil.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT