PUBLICITAT

Formes

CÉSAR GARCIA // Historiador

Les pel.lícules i sèries policíaques americanes feien servir una expressió que denotava la maldat de la persona a la qual s'aplicava: enemic públic. A hores d'ara hi ha uns quants personatges que són mereixedors d'aquests adjectius. Hi ha un que destaca tant que s'ha convertit en l'enemic públic número u: José Mourinho.

Els seguidors del Barça ja tenen amb qui ficar-se i desfogar-se de gust, i més ara que acaba d'acceptar entrenar l'equip indesitjable pel barcelonisme. S'ha convertit en l'objecte de la ira i del menyspreu de molts. ¿Potser perquè és una mala persona? La majoria dels mortals no el coneixem i per tant no podem donar una opinió sobre això. ¿Potser perquè és un entrenador incompetent? Pels títols que ha aconseguit, sembla que no. ¿Per què llavors és una persona que cau tan malament? Està clar que per les formes.

Les seves formes no són correctes. És incorrecte en les seves declaracions, que acostumen a ser prepotents i plenes d'egocentrisme. La diferència amb d'altres entrenadors, com ara Guardiola, són evidents. Les seves incorreccions continuen després dels partits, quan guanya, perquè acostuma a passar per la cara a l'adversari la seva derrota, i d'això se'n diu no saber guanyar, i quan perd perquè s'enfada i es despatxa de gust denotant no saber perdre. El que tenen Guardiola o Pellegrini, de senyors, li manca a Mourinho.

La seva antipatia i fanfarroneria no són res més que una manca de respecte cap a l'equip contrari. Tot i ser un magnífic professional, un molt bon entrenador, les seves maneres deixen al descobert una incapacitat per acceptar les qualitats de l'altre. ¡Què en són d'importants les formes! Les bones maneres ens apropen als altres, obren portes. Les formes incorrectes provoquen rebuig i trenquen les vies de comunicació. Perquè vivim en una societat mediàtica és imprescindible que els personatges públics tinguin molta cura a l'hora de transmetre les seves opinions, idees, projectes, etc, perquè s'encomanen inconscientment. Les bones maneres són imprescindible per la vida quotidiana.

[email protected]

 




Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT