PUBLICITAT

Un dia a la Fundació Privada Tutelar

Són les 8.30 h del matí. Obro la porta de la seu de la Fundació, al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella. Un nou dia, que ningú sap què ens depararà, però que afrontem amb esperança.  
Primera trucada. És el Manel, un tutelat que ens desitja un bon dia. Gràcies Manel, esperem que així sigui!
A les 9 hores la resta de les treballadores (escric en femení sense una voluntat feminista, simplement perquè totes som dones, encara que tenim molts homes voluntaris) arriben puntuals. Som un equip que inclou des de la secretària del Patronat, a les administratives, passant per psicòlogues i treballadores socials, però al relat que faig de la jornada hi poso simplement el nom, perquè, malgrat que cadascuna fa la seva feina, intentem ser, per sobre de tot, un equip. Els telèfons i els correus electrònics van que volen ja de bon matí: reunions, visites mèdiques, consultes...
A les 10 h la Nerea i la Maria han d’anar fins a Encamp. Buidaran el pis de la Sra. Rosa, una persona gran tutelada, perquè actualment viu en una residència i no pot seguir pagant un pis que roman tancat.
A les 11 h arriba el Toni, que fa vida independent en un pis, per fer el seguiment amb la Marta. Li explica que la setmana li ha anat bé, però que ha tingut un problema inesperat... se li ha espatllat la rentadora. No tenim pressupost per comprar-ne una de nova de manera immediata. Fem recerca a diferents botigues de segona mà. Durant l’estona que és a la Fundació, ens truquen d’una botiga que tenen disponible una rentadora per al Toni. Demà mateix li portaran a casa. Problema resolt.
A les 11.15 h una entitat bancària em contacta per informar-nos que procediran a l’embargament d’un compte a causa dels deutes que ha anat acumulant la Júlia. Truco al saig perquè hi intervingui per acordar un pagament fraccionat i evitar el bloqueig del compte. Cal evitar que empitjori la situació econòmica de la Júlia i les altres conseqüències que se’n derivarien.
A les 11.30 h ens truquen de la residència on s’està el Francesc per informar-nos que no es troba massa bé i que el portaran directament a Urgències per valorar el seu estat de salut. La Marta se’n va cap a l’hospital perquè estigui sempre acompanyat en aquest tràngol.
Són les 12 h, ens truca la Nerea des d’Encamp. La tasca de recollir les coses de la Sra. Rosa se’ls està fent molt dura. Són les pertinences que una persona ha anat acumulant al llarg de la seva vida. Se les veu afectades. A més, hi ha moltes coses i pensen que no podran acabar avui. Hi hauran de tornar demà per enllestir la feina.
Sona de nou el telèfon. La Conxita pregunta si algú la podrà acompanyar al psiquiatre. Té hora a les 15 h i no vol anar-hi sola. Durant la conversa es va posant molt nerviosa. Intento tranquil·litzar-la i li dic que no es preocupi, que la Judith l’acompanyarà. M’ho agraeix.
A les 13 h arriba el Joan, un tutelat que fa un treball inclusiu en una empresa. Ve a buscar els seus diners de butxaca, perquè avui ha anat a treballar. Ens comenta que demà no hi anirà. La Marta li fa la reflexió que ha de treballar amb constància per poder guanyar diners i pagar les seves despeses. Li donem un vot de confiança i esperem que demà hi vagi, si no ens haurem de coordinar amb el seu preparador laboral.
A les 13.30 h ens truquen de la Batllia. La Rosa s’hi desplaça per acceptar el càrrec d’una nova persona, que un cop acabats els tràmits judicials, passarà a ser tutelada per la Fundació.
Durant el migdia, fem torns per dinar, perquè segueixen les trucades. Hem de recuperar forces.
A les 15 h truquen per informar-nos que la Sra. Pepa, una tutelada, ha anat al banc i, com que no tenia prou diners, s’ha posat agressiva amb el personal de l’entitat. Ens demanen què han de fer. La Marta comenta la trucada, proposem solucions, i, de seguida, ens posem en marxa cap al banc. Quan hi arribem, la Sra. Pepa està molt nerviosa i agressiva i decidim trucar al SUM perquè facin una valoració d’ingrés perquè es prengui la medicació que li correspon; sovint no es medica. Una cop a l’hospital, ens reunim amb la psiquiatra de guàrdia perquè ens informi de la situació. La Sra. Pepa es quedarà uns dies ingressada. Truquem a la família per explicar-los la situació. Els demanem que portin les seves pertinences, perquè no sabem el temps que es quedarà a l’hospital.
A les 16.15 h ens truquen de l’hospital per informar-nos que al Francesc li han fet les proves i que necessita un marcapassos. L’hauran d’intervenir a Barcelona. Li han explicat i ell s’ha posat nerviós, no vol estar sol en un lloc desconegut. Valorem la possibilitat que la seva neboda, que viu a Eivissa, pugui viatjar fins a Barcelona per acompanyar-lo. La Nerea li truca per comentar-li l’estat del seu tiet i, afortunadament, sense pensar-s’ho accepta acompanyar-lo. La Nerea fa totes les gestions pertinents perquè la neboda, demà mateix, viatgi fins a Barcelona i estigui al costat del Francesc.
A les 16.30 h arriba la Judith i ens explica que la visita de la Conxita amb la psiquiatra ha anat molt bé. De camí a la Fundació, la Conxita li ha demanat fer un cafè perquè no volia arribar tan d’hora a casa. L’estona ha estat un bàlsam similar a la xerrada amb la psiquiatra.
A les 18 h toca reunió d’equip per intercanviar impressions i valorar tot el que ha succeït durant el dia. Ens hem de coordinar també per a la guàrdia de la nit.
Finalment, tot s’ha pogut resoldre. Demà serà una jornada nova, diferent, segur que també atapeïda de feina però, com avui, plena d’esperança.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT