PUBLICITAT

Animalistes prenen Seül

Ja fora exhibint peluixos o cadàvers de cadells, diferents grups animalistes van prendre el centre de Seül per demanar que es prohibeixi el consum de carn de gos a Corea del Sud, on aquest costum mil·lenari compta cada vegada amb menys adeptes.
La data escollida no és casual, ja que el 17 de juliol era aquest any el primer dels anomenats sambok, els tres dies que es consideren els més calorosos de l’any i en què la creença popular anima a consumir carn de gos a bosingtang, una sopa que asseguren que revitalitza i fins i tot potencia la libido masculina.
Es creu que en aquestes tres jornades estivals es consumeix més de la meitat de la carn de gos (no hi ha dades oficials ja que la llei no cataloga els cànids com a animal de cria) que es menja anualment a Corea del Sud, on les entitats animalistes calculen que al voltant d’un milió de gossos són sacrificats a l’any per al seu consum.
L’associació CARE va aprofitar la data per desplegar a la plaça davant de l’ajuntament 2.018 peluixos de gos per conscienciar sobre el que considera una indústria cruel i per donar suport a l’adopció dels animals que solen viure amuntegats en granges.
Cada un d’aquests peluixos (anomenats Toris en honor a Tori, el gos que el president sud-coreà Moon Jae-in va adoptar d’un alberg després d’arribar al poder el 2017) es pot adoptar simbòlicament.
«Els diners s’usen per rescatar un gos d’un viver (s’abona una quantitat a l’amo de l’explotació) i després a l’animal se li buscarà una nova llar», explica Cho Kyung-joo, una de les integrants de CARE.
La seva organització s’acaba de fer càrrec d’uns 200 gossos d’un viver de Namyanju (a l’est de Seül) que va decidir tancar, tendència aparentment en alça davant la progressiva disminució del consum (es creu que en l’últim lustre ha caigut un 50%), el qual és gairebé inexistent entre menors de 30 i especialment entre les dones.
Això últim es pot certificar tan sols amb entrar en algun dels milers de restaurants de gaegogi (carn de gos) que hi ha a Corea del Sud, que atenen una clientela eminentment masculina i major i que igualment està començant a desaparèixer.
Arran d’una demanda presentada precisament per CARE, el juny passat un tribunal de la localitat de Bucheon, al sud de Seül, va emetre una sentència que establia que és «il·legal sacrificar gossos per comerciar amb la seva carn».
Es tracta d’un veredicte que molts consideren pioner i que es creu que podria obrir la porta a abolir un sector que opera en un buit legal i on ni tan sols els vivers –encara que sí els restaurants– estan sotmesos a controls d’higiene.
«És un gran pas en la carrera per aconseguir que es prohibeixi el comerç de carn de gos», comenta satisfeta Cho, que recorda que CARE presentarà en els pròxims dies una petició a l’Assemblea Nacional (parlament) per il·legalitzar el sacrifici de gossos per convertir-los en menjar.
«Un cop aconseguit això, el nostre objectiu és que s’acabi prohibint també el consum de carn de gos», assevera.
Molt més gràfic va ser el desplegament realitzat per l’associació Animal Liberation Wave (ALW) a un quilòmetre escàs de l’ajuntament, a l’emblemàtica plaça de Gwanghwamun.
Aquest grup va exhibir fotos de l’amuntegament en els vivers i dels mètodes emprats per al sacrifici (és comú l’electrocució, encara que també es penja o es mata a cops als animals) i també els cossos d’11 cadells tenia com a destí convertir-se en carn però que van morir de manera prematura.
«Volem que la gent vegi que no són només fotos, que són animals reals que han patit», explica Lee Ji-ien, cofundadora de ALW.
Recentment la seva organització ha encarregat a una empresa especialitzada un sondeig que sembla estar en línia amb altres enquestes i que mostra a un país que s’allunya de la cultura de menjar gos i en què més del 20% de les llars té almenys una mascota , segons dades del Ministeri d’Agricultura.
L’enquesta mostra que només el 18% dels sud-coreans va menjar gos en l’últim any, gairebé el mateix percentatge que es mostra favorable a permetre el comerç de la seva carn davant d’un 46,6 que va dir que hauria de il·legalizarse.
«La nostra campanya va dirigida al Govern, que ha mantingut silenci durant dècades permetent el buit legal en què opera la indústria. Ells són els responsables que aquests 11 cadells hagin mort prematurament», defensa Lee.
L’activista considera a més que l’Executiu ha de començar a crear programes i subvencions per ajudar a que els criadors abandonin la pràctica i puguin reciclar-se destinant les seves instal·lacions a altres activitats econòmiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT