PUBLICITAT

Una altra llei inútil

El projecte de llei d’Ocupació seguirà el seu tràmit parlamentari i a partir d’ara ja només es debatran en comissió les esmenes parcials dels grups parlamentaris. Des de Liberals d’Andorra vam presentar una esmena a la totalitat a un text que considerem que no facilitarà la tasca dels aturats per buscar feina ni el dia a dia de les empreses per cercar el personal que necessiten.


Des del nostre punt de vista és un text innecessari, feixuc i intervencionista. Una llei que complicarà les gestions i que necessita, en el seu redactat inicial, 69 articles de prosa legislativa i quatre disposicions finals per definir únicament quatre accions pràctiques: informatitzar el servei, oferir programes de formació i emprenedoria, ampliar les relacions entre el departament d’Ocupació i les empreses; i gestionar l’ajut per desocupació involuntària que ja gestiona el departament d’Afers Socials.


Una nova llei que no solucionarà un dels reptes que té el Servei d’Ocupació que no és un altre que ser un referent per empreses i treballadors per donar resposta a les demandes i ofertes de feina. Un text que dota de diners i competències a un departament que continuarà sense una estratègia clara per dur a terme les seves accions. Sorprenentment comencem la casa per la teulada, abans de tenir estratègia -la llei diu que s’ha d’elaborar-, el dotem pressupostàriament i contractem més personal pel departament per fer tasques encara per definir.


A més, el text proposat per l’Executiu demòcrata pretén que un departament que s’ha demostrat que no funciona, també intervingui en la forma de gestionar els recursos humans de les empreses. Unes empreses que tenen imposada l’obligació de passar per aquest departament quan necessiten cobrir una vacant, sent conscient en molts casos que de poc servirà, i que els tocarà esperar setmanes abans no els enviïn algú.


Tampoc creiem que sigui competència d’aquest departament desenvolupar programes d’emprenedoria ni assessorar en recursos humans a les empreses quan aquesta tasca ja la realitzen altres entitats públiques i privades.


Els treballadors i les empreses d’aquest país necessiten un departament d’Ocupació que funcioni, que millori les relacions entre els demandants i els oferents de feina, que tot sigui molt més àgil i no que se’ls compliqui la vida.


És evident que el departament d’Ocupació ha de millorar els seus procediments, simplificar i clarificar les seves tasques; i no li cal una llei per fer-ho. Més accions pràctiques, polítiques públiques que van de baix fins a dalt i no al contrari com fa el Govern de DA. Aquesta llei no ofereix cap novetat real ni arregla res, això sí, ho fa veure. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT