PUBLICITAT

La Seu, encara amb toc de queda

Els aldarulls derivats de l’oci nocturn són una de les queixes més recurrents entre els ciutadans, i més si es tracta d’una població reduïda. Aquesta vegada, els qui han alçat la veu per denunciar que els sorolls de la nit els pertorben han sigut un grup de veïns de la Seu d’Urgell. El col·lectiu (representat per dos portaveus) va aprofitar el ple que es va celebrar dilluns passat a l’Ajuntament per exposar les seves queixes i demanar solucions al respecte. Van afirmar que les nits de dissabte el ressò de la música que sona en un dels pubs de la zona «els arriba fins a les seves habitacions i els impedeix dormir». També van denunciar el soroll que causen els mateixos clients d’aquests locals quan surten al carrer per parlar en plena matinada.


Aquesta no és pas d’una problemàtica nova. De fet, ja fa anys es va prohibir que els pubs i locals de la Seu poguessin obrir més tard de les tres de la matinada. I el mateix alcalde urgellenc, Albert Batalla, va reconèixer que s’ha multat en diverses ocasions a alguns locals de la ciutat per sobrepassar l’hora establerta. Aquestes mesures només han propiciat que part dels establiments d’oci hagin desaparegut o que s’hagin acabat convertint en un espai on es pot fer la primera copa però d’on cal marxar quan es comença a animar l’ambient. A més, dits fets han generat força rebombori. I és que des del toc de queda, els joves de la ciutat (els pocs que queden) han de marxar a casa quan tot just comença la festa. Molts també opten per agafar el cotxe (amb els perills que això comporta) i seguir la nit en les localitats veïnes, com Andorra o Puigcerdà. Tot i que val a dir que el Principat cada vegada està agafant més exemple del poble fronterer. 


No defenso que els joves hagin de fer xivarri molestant a tort i a dret als ciutadans. Però de la mateixa manera que poder dormir és un dret, també ho és poder passar una nit entre amics i sota un ambient de festa. Amb això no dic que s’hagi de deixar via lliure. Al contrari. Si es regulés un horari de tancament més lògic i es fixés la penalització en aquells qui formen aldarull i no en els pocs locals que volen perpetuar que hi hagi una mica de vida a la ciutat, potser la problemàtica agafaria un altre rumb. La Seu es mor. Perd vida tant de dia com de nit. I mesures com restringir l’oci nocturn només fan que agreujar la situació. 


Fa set mesos, el consistori urgellenc es va comprometre a revisar els horaris dels locals d’oci amb el propòsit de compaginar la possibilitat d’allargar l’hora de tancament amb un major respecte pel descans dels veïns. S’ha avançat alguna cosa? Pregunto. Perquè a hores d’ara no hi ha cap notícia que indiqui una progressió o un estudi al respecte. Aquesta conciliació és possible. Però s’ha de treballar. I ja que hi soc, aprofito per demanar que no es revisi només aquest punt de l’ordenança municipal, sinó que es busqui també una solució a la mancança d’oportunitats i d’evolució que presenta la ciutat, sobretot per als joves. A molts ens agradaria tornar a casa i ajudar a fer créixer la Seu. Però el cert és que si no se’ns té en consideració, poc queda per fer. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT