PUBLICITAT

Qüestió de justícia

Preparant el debat del dissabte vinent arribo a la conclusió que la doble nacionalitat ja no és només tema de dret personal de cadascú, sinó també qüestió de justícia. I és que el fet de no voler renunciar a la teva nacionalitat i doncs, per a molts, a una part de tu fa que es negui i perdi, doncs, el dret no només a ser del país on es viu i es treballa per millorar, sinó també el de poder escollir els seus representants i donar la seva opinió en el dia a dia d’Andorra.


Per a molts, el fet que algú renunciï a la nacionalitat andorrana és també manca d’estima al país, però no ho comparteixo. Hem de poder entendre que algú que té les seves arrels en un altre país no vulgui renunciar a una part essencial de la seva vida. I, en canvi, només per això li llevem el dret de poder viure i participar de forma activa al seu país de residència. No oblidem que ha de passar 20 anys per poder obtenir la nacionalitat. No és pas suficient que a més li demanem que renunciï a una part de la seva vida? Em sembla injust.


Com recordava la meva companya Cristina Valen fa uns dies: «Hi ha prop de 14.000 residents al país que, tot i complir ja els requisits per demanar el passaport andorrà, no ho fan». Quines conseqüències té això? Com hem repetit diverses vegades des de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, és una forma d’exclusió social, ja que els hi llevem drets (dret a vot, injustícies a l’hora de voler entrar a treballar a la funció pública, etc.). I no només per a la persona sinó per als seus fills, ja que un nen amb els pares un amb nacionalitat andorrana i l’altra amb una altra, la filla o el fill en qüestió ha d’escollir des del naixement a la seva nacionalitat i ni ell mateix pot escollir. No és aquesta una altra injustícia?


En l’àmbit del país, això també crea injustícies: I és que aquestes 14.000 persones no poden votar i això provocar deixar fora la veu de massa gent i crear unes institucions amb una representació poc real de la nostra societat i, doncs, poc democràtica. Recordem que, actualment, DA té majoria absoluta amb només el suport electoral del 7% dels habitants de tot el Principat. És aquesta l’Andorra que volem?


Per aquestes raons i perquè creiem en la justícia social, real i democràtica des del Partit Socialdemòcrata i des de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra defensem la doble nacionalitat. Volem lluitar i acabar pels interessos d’alguns de continuar tenint controlades les nostres institucions i obrir el nostre país a la gent que se l’estima com qualsevol andorrà però que, per aquests interessos polítics, no els hi permetem. Tots ens estimem Andorra però no per això hem de renunciar a una part de nosaltres mateixos (hem de recordar quants de nosaltres tenim família d’altres nacionalitats?) Així doncs, és moment d’evolucionar i començar a dir sí a l’obertura social i aquest és un dels primers passos a fer i així ho defensarem fins al final. Per una Andorra més justa i més real: Si a la doble nacionalitat, sí als nostres drets com a ciutadans d’Andorra i del món. 
 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT