PUBLICITAT

Del ‘zero DAta’ al ‘bad DAta’

Mentre que en moltes parts del món s’impulsa de manera eficient el «big data», el Govern de DA ha passat en un parell de setmanes del «zero data» al «bad data».

El «big data» es defineix com el tractament amb gran velocitat d’una quantitat ingent d’informació provinent de fonts molt diverses. La tecnologia actual permet realitzar la tasca de relacionar entre si moltes dades de manera pràcticament instantània, fet que permet disposar d’informació útil per aplicar a molts aspectes de la nostra vida. Estudi i anàlisis de sistemes sanitaris, educatius, de mobilitat, d’estalvi d’energia, econòmics...

En contraposició, el «zero data» seria la inexistència de dades i el «bad data» es defineix com a dades errònies i imprecises que provoquen dificultats i problemes a l’estratègia en la presa de decisions, les vendes o la comunicació. El terme «bad data» no se l’ha inventat DA, existeix i fins i tot hi ha estudis que xifren en 2,1 bilions de pèrdues anuals als Estats Units.

Fa unes setmanes, després de gairebé vuit anys de majoria absoluta i en ple segle XXI, el Govern desconeixia el cost que suposa per les ciutadanes i ciutadans el preu del lloguer d’habitatges. Tampoc tenia ni idea del cost de la vida que hem de suportar en aquest país. Estaven a la fase «zero data» amb una autocomplaença extraordinària.

La pressió de les forces de l’oposició com el PS com també la indignació social provocada per l’augment desmesurat del preu d’alguns lloguers han fet que DA s’hagi vist obligat a moure’s del seu espai de confort consistent a mirar cap a l’altra banda. Després de demostrar que durant anys han governat sense conèixer les dades més elementals, han fet públiques dades del tot inútils. Van anunciar que el preu del lloguer mitjà és de 563 euros al mes, o que un pis de compra de 100 metres quadrats costa 205.000 euros. Evidentment van haver de reconèixer que aquestes dades no estan actualitzades. 

Una setmana més tard, DA anunciava que el cost de la vida a Andorra està entre 1.050 i els 1.200 euros al mes... el 2016. Grans exemples de «bad data».

El nou Govern que es constitueixi després de les eleccions que venen han de tenir un compromís ferm de treballar per tenir clares les dades necessàries per prendre les decisions que el país necessita. Sense dades fiables, és impossible prendre decisions correctes i actuar eficientment en benefici del país. 

Membre de l’executiva del PS
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT