PUBLICITAT

Reforma en marxa

Andorra ja compta amb una legislació  sociolaboral que permetrà consolidar les bases d’un mercat laboral dinàmic, flexible i diversificat que es desenvoluparà en el marc d’unes relacions equilibrades sustentades, alhora, en els valors de la conciliació, el diàleg i la concertació. 
Estem parlant d’un gran pas i d’una gran oportunitat per a un país que està en ple procés d’obertura econòmica i de transformació de la seva economia, un dels grans objectius que Demòcrates ha impulsat de forma transversal en l’acció política que ha estat desenvolupant durant les dues legislatures. 
El Grup Parlamentari Demòcrata va entendre, des del primer moment, que la reforma laboral requeria d’una anàlisi profunda, reposada i ponderada que garantís una participació real dels col·lectius implicats, prèvia al treball parlamentari. Hem apostat per aquest procés de participació previ com a clau per garantir la tramitació d’uns textos que s’adaptessin plenament a les necessitats actuals i futures del nostre país. 
Al sí del Consell General, hem mantingut aquesta vocació i hem treballat, durant tot un any, els tres textos que integren el nou corpus legislatiu –la Llei de relacions laborals, la Llei d’acció sindical i patronal i la Llei de mesures del conflicte col·lectiu– conscients que calia incloure la perspectiva d’altres opcions polítiques amb l’objectiu de millorar al màxim els textos i de tirar endavant una reforma que, sense renunciar al model de DA, tingués recorregut en el temps. 


Creiem fermament que les lleis aprovades aquest dijous actualitzen i modernitzen la legislació andorrana en matèria laboral, adaptant-la encara més a la realitat i a les necessitats del nostres país. Tanmateix, el text clarifica i dona un marc de garanties més gran i equilibrat pel que fa a cada una de les parts que conformen les relacions laborals. I no només ho creiem nosaltres, sinó també la gran majoria de consellers i conselleres que integren l’arc parlamentari. L’ampli suport obtingut a les tres lleis en són el principal exponent.


A la primera evidència d’una majoria que entén que aquestes són les lleis que el país necessita no podem ignorar-ne una segona: l’existència d’un altre model, el que plantejaven les forces anomenades «progressistes» que, al nostre entendre, es basaven en una demonització del sector empresarial estratègicament acompanyada per un col·lectiu de treballadors desprotegits i sotmesos a la tirania del capital. Basar l’acció política en etiquetar els bons i els dolents d’una pel·lícula no és honest, ni responsable… ni intel·ligent. Sobretot, quan s’intenta simplificar un treball de calat, demostrable, com el que s’ha desenvolupat amb unes reformes que han comptat amb la participació activa dels agents concernits i que han incorporat aquells elements que consideraven necessaris i que es trobaven a faltar en la legislació anterior. Aquest treball requereix molt més que una fotografia i es basa en l’escolta activa i en la voluntat de construir quelcom que sigui útil i beneficiós per a tothom.


És moment d’agrair la resposta que hem tingut per part de tots aquells actors que s’han avingut a confrontar postures perquè això ha permès que nosaltres poguéssim explicar-nos, d’una banda, però també que entenguéssim que el punt de vista de cadascú està directament relacionat amb la realitat que veu i viu cada dia. 


Aquest treball ha estat, per sobre de tot, un exercici de realisme i de generositat que ens ha enriquit a tots, i amb el qual tots –empresaris i treballadors– hi guanyarem. Res és immutable al pas del temps i, com tota la feina que fem, està subjecte a les necessitats que es vagin plantejant. Amb tot, creiem que el model que hem plantejat tindrà una vida molt llarga.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT