PUBLICITAT

Honestedat

Diuen que l’honestedat és el valor humà consistent a comportar-se amb coherència i sinceritat amb un mateix i d’acord amb els valors de la veritat, l’equitat i la justícia. L’honestedat pot entendre’s, doncs, com el respecte a la veritat en relació amb els fets i les persones.
Dimecres passat vam viure l’acte de presentació de la candidatura del Sr. Xavier Espot per a concórrer a les properes eleccions generals. La primera dada rellevant de l’acte, i que ha estat a bastament comentada, va ser la nombrosa assistència de públic. Més de mil persones,  moltes de les quals assitien a un acte polític per primera vegada, van omplir el centre de congressos d’Andorra la Vella. 


Davant d’aquest públic, el  Xavier Espot va desgranar algunes de les seves idees i propostes que vertebraran, conjuntament amb les aportacions dels militants i simpatitzants, el futur programa electoral de Demòcrates per Andorra per a les eleccions generals de la primavera del 2019. El seu projecte per a Andorra vol ser un projecte inclusiu i reformista que pretén construir amb la implicació de totes aquelles persones disposades a aportar quelcom. El Sr. Espot va deixar entreveure que la inclusió social i econòmica i la sostenibilitat seran els eixos entorn dels quals es construirà el programa electoral que defensarà a les pròximes eleccions generals. No entraré, en aquest escrit,  a analitzar el fons d’aquestes qüestions sinó que em centraré en una de les reflexions que va fer el Sr. Espot i que em va semblar altament significativa. 


En la seva al·locució, i mentre parlava del preu dels pisos de lloguer, el Xavier Espot va afirmar: «Però jo tinc l’obligació de ser realista i sincer amb vosaltres. I jo no us diré mai: Solucionaré el problema de la manca de lloguer del dia a l’endemà. Abaixaré els lloguers dels pisos». «No, perquè això, des del Govern no es pot fer. No tenim una vareta màgica per fer-ho; encara que això no agradi sentir-ho. I jo no faltaré a la veritat». Després d’aquesta afirmació el Sr. Espot va proposar aquelles mesures que, al nostre entendre, poden tenir un impacte favorable en la reducció dels preus de lloguer d’habitatges. Aquesta expressió que per a alguns pot semblar decebedora no ho hauria de ser. Tot el contrari: és cert que la política té per vocació de permetre fer possible allò que és necessari. Però, òbviament, aquesta màxima té les seves limitacions. El Sr. Espot és absolutament conscient d’allò que pot o no pot fer un Govern, així com dels límits de l’acció política. I, en conseqüència, promet allò que pot complir. Promet allò que és realitzable. 


Malauradament, hem vist arreu com el populisme s’imposava com a mètode de seducció de l’elector. Donant la sensació que alguns polítics disposen de varetes màgiques que permetran solucionar els problemes dels ciutadans d’avui per a demà. Venent solucions agradables de sentir però impossibles de realitzar. Apel·lant o jugant amb les emocions dels electors. Malauradament no és així. Res més lluny de la realitat. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT