PUBLICITAT

Grans reptes de la quarta revolució industrial

Últimament es parla molt de l’última de les etapes de la revolució industrial, la quarta, també coneguda com a indústria 4.0. Si refresquem la memòria, recordarem que la primera revolució industrial és el procés de transformació econòmica, social i tecnològica que es va iniciar entre 1760 i 1830 a la Gran Bretanya i que va ajudar a transformar la producció manual en mecanitzada. La segona revolució industrial va tenir lloc entre 1870 i 1914, i va ajudar al creixement d’indústries amb l’arribada de l’electricitat, el telèfon i el petroli. La tercera revolució industrial (revolució digital) es va iniciar durant els anys vuitanta i està en curs, amb les telecomunicacions, l’electrònica i la tecnologia des de dispositius electrònics i mecànics analògics fins a la tecnologia digital disponible en l’actualitat. Recentment s’ha iniciat la quarta revolució industrial (indústria 4.0), que es basa en l’anterior, però incorpora noves formes en què la tecnologia s’integra en la societat i fins i tot en el cos humà.

Està clar que la quarta és una evolució de l’anterior, tot i que genera dubtes entre moltes persones que la consideren com una sola etapa. Però hi ha tres raons que la diferencien de la tercera revolució industrial: la velocitat a la qual transcorre tot, l’abast i la complexitat.

La tecnologia apareix sempre, aquest punt d’unió entre elles fa que, des del meu punt de vista, avui dia el ventall entre el que us he explicat (història) i la nostra societat (realitat) sigui enorme. Hem de ser capaços d’innovar i adaptar-nos a nous processos globals de transformació digital. Tenint en compte la velocitat a la qual transcorre tot, la pregunta seria: les nostres empreses estan preparades per a una indústria 4.0?

L’últim baròmetre global de General Electric recull més de 4.000 opinions de persones de 23 països i conclou que el 70% d’ells tenen moltes expectatives i estan entusiasmats amb el repte.

Però la realitat és que les nostres empreses dediquen molt de temps a la presa de decisions, s’ho pensen massa abans de fer un pas. I és lògic que sigui així, perquè aquestes decisions requereixen molta energia i atenció, igual que l’ús de la tecnologia. Crec que aquí pot sorgir un dels problemes més grans a l’hora d’evolucionar en aquesta quarta revolució industrial.

On focalitzarem l’energia i l’atenció? En la tecnologia? Tenim un excés de tecnologia; per exemple, l’ús sense sentit del telèfon mòbil ens fa perdre temps (diners), esgota la nostra energia i ens distreu, de vegades, de coses més importants, però no sabem viure sense ell.

Necessitem un procés d’adaptació, de formació. Es parla des de fa temps de tecnologies com la intel·ligència artificial, la robòtica, la nanotecnologia, la realitat virtual, els drons, la impressió 3D, l’Internet de les coses (IOT), els vehicles autònoms, el Big Data, entre molts més avenços que posen els pèls de punta.

Què porta la quarta revolució industrial?

Alguns estan gastant temps i diners en tecnologia que ja és història. Tenint en compte que les revolucions industrials són transformacions tecnològiques, socials, polítiques i econòmiques que transformen la producció industrial, s’acosten grans reptes per a tothom. El primer d’ells és entendre els canvis que haurem de fer a gran velocitat, perquè canviarà la nostra manera de viure, de treballar i de relacionar-nos. S’ha acabat el dir: «Tota la vida ho hem fet així», o ens adaptem o no seguirem.
Un altre gran repte serà el coneixement. Les noves tecnologies generaran un gran volum de dades, d’algoritmes que anem a emmagatzemar i necessitarem nous coneixements per al seu correcte ús. El coneixement «acumulat» fins al dia d’avui ja no ens serveix, haurem d’aprendre a «eliminar» aquest coneixement per deixar pas al nou. Tot canviarà.Incloure les noves professions digitals del segle i adaptar-nos a elles no serà una tasca fàcil, veure com desapareixen llocs de treball, que professions de sempre seran substituïdes per robots i que nosaltres quedarem a una banda, pot produir més desgast d’energia. L’adaptació serà molt important, i no hi haurà adaptació sense formació d’aquestes noves professions que ens obriran noves oportunitats laborals.

És sabut per tots que el comportament humà ja ha canviat, interactuem i ens relacionem de forma diferent, ens comuniquem i ens expressem d’una altra manera, comprem i venem, consumim i publiquem informació de manera diferent que fa anys. Aquest canvi de paradigma fa que neixin nous models de negoci totalment diferents, noves empreses disruptives. L’acceptació i l’adaptació a aquest nou paradigma serà clau, no podrem no acceptar ni viure sense ell.

Les males pràctiques són una amenaça per a aquesta nova revolució industrial i la seva evolució, i fan necessari i imprescindible per a tots treballar en l’àmbit de la ciberseguretat i així protegir la informació que s’està generant al nostre voltant.

Com a consumidors, com a empresaris i/o com a treballadors necessitem adaptar-nos ràpidament i intentar tancar el cercle entre el que està passant i el que estem fent. No hi ha dubte que ens esperen grans beneficis en aquesta nova etapa, però hem de ser ràpids i conscients que totes les revolucions ho canvien tot a gran velocitat.

La meva conclusió: No podem perdre la visió de futur ni el sentit estratègic, per molta por que tinguem a la quarta revolució industrial. Serà la disrupció la que ens permetrà superar les dificultats dels nous reptes del segle XXI, i poder iniciar etapes d’expansió en millors condicions que passaran necessàriament per la innovació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT