PUBLICITAT

El desbloqueig de la renda variable de BPA a Credit Suisse

Arran de la intervenció de Banca Privada d’Andorra l’any 2015, detonada per la nota del FinCEN americà, rendes variables d’un valor aproximat de 500 milions d’euros corresponents a uns 1.700 clients d’aquesta entitat, varen quedar bloquejades a Credit Suisse a causa dels diversos recursos judicials presentats pels afectats.

No ha estat fins passats més de quatre anys que la situació ha iniciat el definitiu camí per a la seva solució. En efecte, el passat 28 de maig, el Tribunal Federal helvètic, última instància judicial suïssa, va dictar resolució mitjançant la qual va rebutjar els recursos presentats per diversos clients afectats per la intervenció de BPA, permetent a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) a reclamar els actius a l’entitat suïssa. El Tribunal va confirmar que la petició efectuada per l’AREB a l’Autoritat Federal de Supervisió dels Mercants Financers («FINMA»), per tal que ordenés el trasllat al Principat dels títols dipositats a nom de BPA, no era atacable judicialment.

D’una banda, l’Aute corrobora que els recurrents no poden sustentar la seva pretensió sobre l’article 37G de la Llei Federal Bancaria suïssa, de conformitat amb el qual el FINMA disposa de discreció per reconèixer ordres de fallida o insolvència dictades amb relació a bancs de l’estranger, i determinar la posada a disposició d’aquests Estats tercers d’actius situats a Suïssa, sense ser necessari interposar un procediment judicial. El Tribunal argumenta que aquesta disposició només és aplicable als creditors domiciliats en aquest país o a aquells creditors que es beneficien d’alguna obligació provinent del mateix.

D’altra banda, la resolució afegeix que els recurrents no poden beneficiar-se il·limitadament de l’accés a la justícia donat que no tenen un interès suficient per recórrer contra la decisió del FINMA i que la seva pretensió no està directament relacionada amb Suissa, sinó que se centra a Andorra. Per tant, el Tribunal concloïa que les pretensions dels recurrents havien de dirigir-se en tot cas contra el Principat, i no contra el país helvètic.

Amb aquesta decisió es confirmava la resolució del Tribunal Administratiu Federal de Suïssa, emesa per Aute de 21 de desembre de 2017. Tot i això, el desbloqueig no ha estat immediat, sinó que ha requerit mesos de gestions i treball.

Però avui dia, els clients que tenien posicions en renda variable custodiada a Credit Suisse ja poden iniciar els tràmits necessaris, mitjançant els seus gestors a Andorra, per tal de recuperar la normalitat de l’operativa de les rendes. Es tracta, no només d’iniciar el traspàs de les rendes cap a Andorra sinó també d’aixecar les suspensions existents sobre les ordres de subscripció i reembossament de fons gestionats per la mateixa entitat. Un cop fet aquest pas, els clients recuperaran completament la normalitat operativa dels seus fons.

En aquest sentit, i pel que fa a les implicacions d’aquest desbloqueig per als clients estrangers, hem de recordar que pel que fa als residents fiscals a Espanya, aquests tenen l’obligació d’efectuar la corresponent declaració informativa dels béns a i drets situats a l’estranger -incloent les variacions i cancel·lacions- mitjançant el model 720, ja que contràriament s’exposen a possibles sancions i els corresponents recàrrecs.

Addicionalment, des de l’1 de gener de 2017 està en vigor a Andorra la Llei 19/2016, de 30 de novembre, de l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, que implementa al Principat els estàndards de l’OCDE amb relació a l’intercanvi d’informació de comptes financers. Per a l’exercici 2018, Andorra ja podia intercanviar informació de forma automàtica amb 41 jurisdiccions, entre les quals Espanya, i els bancs ja han lliurat la informació al Govern d’Andorra que pròximament intercanviarà les dades amb la Hisenda espanyola.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT