PUBLICITAT

La cara oculta de les comunals 2019

Aquest passat diumenge, 15 de desembre, s’han celebrat les eleccions comunals. A mi m’ha tocat seguir-les com a interventor al col·legi electoral del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany. Avui aprofito per explicar-vos allò que els votants i acompanyants no veuen del desenvolupament de la jornada electoral.
El dia comença ben d’hora. A les 6.30 h, es constitueixen les dues meses electorals, sota la presidència dels dos cònsols, el secretari general i el conjunt d’interventors de les diverses candidatures.

A les 7 h, les dues Batlles destinades a la parròquia escaldenca, lliuren als presidents de les respectives meses el vot efectuat per dipòsit judicial, el qual és introduït davant de tots els presents i seguint el procediment legal establert per la Llei. Aquest procés s’allarga fins a les 9 h tocades. En aquest moment, s’obren les meses electorals del col·legi i s’inicia l’obertura de les portes. Una jornada electoral emocionant, intensa i continuada. Sense interrupció fins a les 19 h. Hora del tancament, establerta pel col·legi electoral. Haurà estat un dia en què les autoritats comunals que no hagin estat candidates, hauran presidit les meses i hauran fet relleu per cobrir les 10 hores de temps real que dura la jornada electoral, així com els diferents interventors de les candidatures que també hauran fet torns per comprovar i certificar que tot el procés es duu dins de la màxima legalitat seguint l’establert per la Llei.

A partir d’aquest moment, es tanquen les portes. Només quedem presents a l’interior del col·legi electoral, els presidents i els vicepresidents de les meses, els secretaris de mesa i els interventors. Sempre acompanyats dels funcionaris incansables comunals que hauran participat també pel bon desenvolupament de tota la jornada electoral.Finalment, han estat 3.195 votants, dels 5.489 possibles electors, els quals han exercit el seu dret a vot.

Comença l’escrutini que es fa separadament per les dues meses i en diferents zones de treball. Aquest procés s’inicia traient el secretari els precintes de les dues urnes corresponents als vots presencials. Repartits per meses i obrint sobre a sobre, els respectius vicepresidents, faciliten cada un d’aquests sobres al president de la mesa, perquè llegeixi en veu alta el contingut de cada un d’aquests. Molt atents a la crida, cada interventor titular anem omplint escrupolosament el full de resultats on, creu a creu, es va omplint segons el resultat de la crida.

Passades dues hores de l’inici de l’escrutini, tots els vots emesos de forma presencial, 2.000 aproximadament, ja han estat escrutats. En aquest  instant, tan sols 12 vots de diferència separen la llista guanyadora de la segona. Les dues llistes següents, descartades per la victòria també es troben molt lluny d’aconseguir representació. Abans d’iniciar el recompte del vot judicial, fem una breu pausa per recuperar forces. Són ja les deu de la nit, quan s’inicia el procés final de l’escrutini comptant el vot que els ciutadans han dipositat a la Batllia. Al cap d’una hora, i ja oberts els 1.100 sobres del vot judicial, s’obté el resultat final, que ja tots coneixem i que no pertoca avui, en aquest escrit que descriu les entranyes de la jornada electoral, valorar. Això quedarà per a una altra ocasió.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT