PUBLICITAT

L’Estatut de l’Artista

Dijous passat, el Consell General va aprovar per unanimitat la proposta d’acord de l’Estatut de l’Artista. Des del Grup Parlamentari Liberal, conjuntament amb els altres dos grups de la coalició, celebrem que el text s’hagi aprovat per assentiment i d’aquesta manera poder començar a donar resposta a una inquietud mostrada reiteradament pel sector cultural del nostre país.

De fet, segons recullen les Nacions Unides en la seva recomanació de la condició artista de l’any 1980, el Govern ha de contribuir i mantenir un clima propici i les condicions materials perquè l’obra cultural es pugui desenvolupar de la millor manera possible. Aquest ha estat un encàrrec que cap dels governs que ens han precedit havien tirat endavant de manera decidida. Amb la proposta d’acord que hem aprovat volem que això canviï i que els resultats i les accions siguin visibles ben aviat.

El text que finalment ha vist la llum compta amb aportacions fetes pels grups de la coalició, en el qual hem inclòs les indústries culturals, d’elles també depèn gran part de la creació artística del nostre país i per això les hem afegit al text inicial de Grup Socialdemòcrata, ja que creiem que les indústries culturals contribueixen a l’enriquiment i diversitat de l’expressió artística.

A partir d’ara caldrà que tant l’executiu com el legislatiu treballem plegats per definir la condició d’artista i dur a terme accions que facilitin la tasca dels nostres creadors i de les indústries culturals. Per començar, hem d’esmerçar-nos perquè quedin regulades des del punt de vista legislatiu les condicions de protecció social, de contractació, de formació, de tributació i de la propietat intel·lectual dels nostres artistes i les indústries culturals.

La proposta d’acord sobre l’Estatut de l’Artista també reforçarà la voluntat mostrada per l’executiu de posar fil a l’agulla per determinar les necessitats del sector amb l’elaboració del Llibre Blanc de la Cultura en què està treballant el Ministeri de Cultura i Esports, liderat per Sílvia Riva. Una eina imprescindible que servirà per saber quines són les línies estratègiques que s’han de seguir per ajudar, fomentar, divulgar i també per esperonar la producció cultural dels artistes i les indústries culturals.

Per últim, no vull deixar de fer menció al fet que aquesta proposta d’acord vol donar resposta a un seguit de problemàtiques que se’ns ha fet arribar des del sector cultural del país demanant una regulació del sector. Un aspecte que incidirà en accions tan necessàries per als nostres artistes com és definir com es fa la declaració dels instruments per creuar la duana per realitzar un concert fora del país.

Cal treballar per donar resposta a totes les inquietuds dels ciutadans. Les de gran abast que afecten el conjunt de la societat però també casuístiques específiques que milloren decididament les condicions de col·lectius concrets. Aquesta és la raó de ser la política i així ho seguirem fent des de Liberals.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT