PUBLICITAT

No deixar ningú enrere

Fa més de cinc setmanes que el Govern va decretar el confinament de la població del país i el tancament de totes les empreses i negocis que no ofereixen serveis bàsics o essencials amb l’objectiu d’evitar els contagis per la Covid-19. Per bé que estem lluny encara de poder tornar a la normalitat, sí que és cert que la situació sanitària comença a estar sota control i gràcies a l’esforç i responsabilitat de tota la població s’ha evitat el col·lapse dels serveis sanitaris.

Això ha permès que ahir dilluns gairebé un miler de persones tornessin a la feina. Són una gran minoria els que s’han reincorporat al seu lloc de treball però és un petit gran pas endavant. En queden molts per fer: si tot va bé, en un mes podria contemplar-se que pràcticament tots els negocis ja podrien obrir en alguna de les subfases de la tercera fase i, qui sap, veure si les escoles podrien acabar el curs presencialment.

Així i tot, l’economia trigarà a recuperar-se i és per això que cal, ara més que mai, que el Govern d’Andorra faci costat a tots els seus ciutadans. Precisament, i amb la voluntat de no deixar ningú enrere, el passat dissabte el Consell General va aprovar amb el suport de tota la cambra, a excepció del PS, un segon paquet de mesures ambiciós, valent i transversal que implica a tothom: treballadors, autònoms, empresaris, propietaris d’immobles, sector financer i, evidentment, l’Administració Pública.

Les noves mesures excepcionals impliquen la mobilització de recursos econòmics més important de la història del Govern que preveu acabar l’exercici 2020 amb un dèficit de gairebé 180 milions d’euros. Es destinaran entre 90 i 120 milions a pagar gran part del sou d’aquells treballadors que siguin objecte d’una suspensió temporal del contracte. Aquells que perceben el salari mínim cobraran el 100% del sou mentre que els ingressen el salari mitjà, uns 2.200 euros, se’ls garanteix fins a un 80% de l’import. Un esforç titànic del Govern, amb la col·laboració de les empreses, que va molt més enllà en la protecció dels assalariats que països del nostre entorn amb governs autoanomenats progressistes.

Les accions també contemplen que a tot assalariat afectat per una suspensió temporal de contracte se li rebaixarà un 20% el lloguer i en el cas de les hipoteques i préstecs personals s’aplicarà una carència de les quotes amb l’objectiu que puguin mantenir el seu poder adquisitiu.

També s’inclouen mesures per a les empreses i persones que treballin per compte propi. Per exemple, la llei inclou que no hagin de pagar el lloguer dels locals comercials aquells negocis tancats per decret i que només abonin un 20% de l’import aquells que s’han pogut mantenir oberts. A més, Govern es farà càrrec de la part empresarial de les cotitzacions dels treballadors a la CASS.

En total, sumant-hi l’aval governamental dels crèdits tous, es destinen més de 400 milions d’euros per garantir llocs de treballs i la continuïtat de les nostres empreses i negocis, perquè puguin reprendre la seva activitat un cop passada la crisi sanitària. Un esforç immens, colossal i sense precedents per no deixar ningú enrere perquè només amb la implicació de tots ens en sortirem. Virtus Unita Fortior!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT