PUBLICITAT

La importància dels tests serològics

Aquesta setmana iniciem els esperats tests serològics que tant demanen els científics especialistes en virologia. Són un element indispensable per poder prendre les següents mesures oportunes pel que fa al confinament de les persones. Andorra serà amb tota seguretat el primer estat del planeta en realitzar proves serològiques per poder conèixer el grau d’immunitat de tota la seva població. En el nostre cas, el fet de ser un país petit tant en demografia i com en extensió geogràfica juga a favor nostre. Poquíssims estats es podran permetre el luxe d’analitzar la quasi totalitat de la seva població i així tenir un espectre real de l’estat d’immunitat respecte al SARS-CoV-2 dels nostres ciutadans. Els resultats d’aquests tests seran claus per poder prendre decisions respecte a la manera que ens haurem d’interrelacionar durant els propers mesos.

Pel que fa als resultats, seria interessant obtenir un grau important de ciutadans immunitzats amb IgG, és a dir, que ja hagin passat la malaltia, i hagin generat anticossos. D’aquesta manera ja no poden ser possibles transmissors ni susceptibles de tornar a contraure-la. Els estudis remarquen que cal un grau d’afectació al 70% de la ciutadania per considerar la pandèmia controlada. Malauradament, en aquest primer estudi ens mourem tan sols entre el 5% i el 15% de població immunitzada. En una de les seves publicacions, l’Institut Pasteur de París avança que a França el grau d’immunitat l’11 de maig es situarà al voltant del 6%.

Els més de cinquanta dies de confinament hauran servit, de ben segur, per salvar vides i per no col·lapsar el sistema sanitari però també haurà estat clau perquè el nombre total d’infectats, i per tant d’immunitzats, s’hagi vist reduït de forma considerable. Tard o d’hora, al llarg dels pròxims mesos i fins el moment que no es comercialitzi una vacuna, ens anirem infectant tots. Cal que aquest fet es faci de forma controlada per a tenir opció que tots els infectats puguin ser atesos amb les millors garanties i atencions possibles. Per això cal seguir mantenint el sistema sanitari lluny del col·lapse.

Tenint en compte que el temps estimat per a trobar i poder administrar una vacuna de forma massiva és d’uns divuit mesos aproximadament, tot fa indicar que fins a l’inici d’estiu del 2021 no en disposarem. Per tant, durant els 14 mesos vinents s’infectarà pràcticament la totalitat de la població, però a diferència de l’inici de la pandèmia, s’intentarà fer-ho de forma progressiva i ordenada.

Aquí rau la importància dels tests serològics. Saber quin percentatge de la població ha passat la malaltia i a partir d’aquestes dades dissenyar com seguir posant excepcions al desconfinament i obrint més sectors. També com a mesura de prevenció en el cas que apareguin nous brots. Des d’aquestes línies encoratjo a totes aquelles persones que encara no s’hagin inscrit per fer-se el test, que si us plau ho facin. Com més serem més fidedigna serà la fotografia de la situació de la Covid-19 al nostre país i abans podrem tornar a la nova normalitat. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT