PUBLICITAT

Transparència i recerca de la veritat

La política és per definició, entre altres accepcions, el procés de prendre decisions que s’apliquen a tots els membres de la comunitat humana i la gestió dels bens públics. Seguint aquest principi, l’obligació dels polítics, com a servidors i gestors de la cosa pública per antonomàsia, és gestionar el que és de tota la comunitat i fer-ho amb la màxima transparència. En aquest sentit, la democràcia ens comporta, entre altres deures, el de ser transparents en la presa de decisions: tant en els encerts com en els errors.

Des del grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents, sempre ens hem posicionat a favor de la transparència, per tal que els nostres conciutadans coneguin la veritat dels fets i de les decisions que el Govern i la resta d’institucions de l’Estat adopten en el procés de gestió dels bens públics. Essent un grup parlamentari de la minoria, però des de la responsabilitat que comporta el fet de ser autoritats del país, hem pres la decisió d’estar al costat de l’Estat, especialment en els moments difícils que ens ha tocat viure. Ara bé, per a nosaltres és primordial que els ciutadans i ciutadanes coneguin la realitat, tal i com és, i que aquesta respongui directament a les preguntes que ens fem nosaltres sobre les accions del Govern que ens generen dubtes, o bé que no veiem prou clares, així com transmetre les qüestions que ens formulen els ciutadans per tal de portar la seva veu al Consell General.

Les sessions de control al Govern, com la que vam viure ahir, on vam exposar vuit preguntes al Govern, representen exactament això: resoldre els neguits de la ciutadania i els nostres, així com, recercar la veritat, per crua que sigui. També tenen com a motivació impulsar l’acció de Govern, per tal de generar una millor acció d’aquest i com a conseqüència obtenir uns millors resultats per a la ciutadania i per a la seva qualitat de vida.

Aquesta és una de les principals funcions d’un conseller general o consellera general, adaptar-se a les circumstàncies del present per millorar el futur, sense perdre de vista el passat, tot i que el que va ocórrer abans del dia 14 de març d’enguany ens sembli molt llunyà. En la sessió de Consell d’ahir, vam demanar sobre la situació econòmica en el context sanitari del Coronavirus, deixant palès que l’economia de les famílies està molt tocada i que s’albira que encara ho estarà més i que les arques de l’Estat quedaran molt malmeses per la injecció de diners a l’economia que fa aquest en base a les Lleis Òmnibus aprovades darrerament, així com per la caiguda dels ingressos a causa de la reducció segura del volum recaptat via impostos, tant directes com indirectes. Vam insistir, doncs, sobre la necessitat de fer una obertura ordenada de les nostres fronteres al turisme, sempre amb garanties sanitàries, en consonància amb els països veïns i sobre la necessitat d’activar el teixit econòmic del país.

També vam demanar sobre els resultats dels tests ràpids realitzats a la població andorrana i sobre el pla d’acció plantejat arrel dels resultats obtinguts, demanant més precisió en quant als propis resultats dels testos, de les seves conseqüències i diversos aclariments del protocol que el ministeri ha transmès als metges referents.

D’altra banda, vam instar al Govern a donar un reconeixement major als treballadors del SAAS ja que la pandèmia actual demostra la importància i necessitat de revalorar les professions sanitàries i encara més les que estan a primera fila. A més, vam recordar la importància de reprendre la redacció d’una llei que en defineixi les competències professionals sobretot pel que fa a infermeria. Per desgràcia vam haver de demanar al Govern que donés explicacions clares de la situació del Cedre durant aquesta pandèmia. Lamentem que la Covid-19, s’hagi acarnissat amb les residències i centres de gent gran. És necessari que el Govern esclareixi els dubtes que les famílies dels residents tenen i que tant els preocupen, uns dubtes sobre el centre sociosanitari del Cedre que s’han afegit als que ja vam denunciar abans de l’inici de la pandèmia.

Pel que fa als problemes sobrevinguts pel tancament de fronteres que tenen els estudiants que cursen estudis als països veïns, hem preguntat sobre les negociacions amb aquests països pel que fa a desplaçaments d’aquests estudiants per resoldre qüestions tant d’abast educatiu com legals pel que fa formalitzacions i resolucions dels seus contractes de lloguer, entre altres.

Vam voler saber més respecte les mesures legals sobre la retirada de la subvenció de Govern a l’Andorra Ultra Trail, encoratjant a la ministra de Turisme a negociar amb l’empresa organitzadora per que aquesta pugui retornar el 100% de la inscripció als corredors.

Una de les qüestions que es van formular ahir a Govern va ser sobre quines son les millores de protecció de la salut dels treballadors públics en l’entorn laboral i dels ciutadans que fan gestions en espais públics que s’han pres per tal d’evitat contagis en les instal·lacions públiques i si en cas d’haver d’instal·lar proteccions aquestes ja s’han instal·lat en tots aquests espais. Hem volgut instar a Govern a ser un exemple en quant a la protecció sanitària dels seus treballadors.

Finalment, en relació al gran impacte econòmic que es preveu en les arques de l’Estat, hem preguntat al Govern sobre quin és el pla d’optimització de recursos de l’administració pública i de racionalització de la despesa de tot el sector públic, parapúbliques i societats participades. Totes aquestes preguntes les formulem perquè tenim la convicció que els ciutadans mereixen conèixer la veritat amb profunditat, i els consellers tenim la responsabilitat de recercar-la. No n’hi ha prou en conèixer la realitat que ens puguin aportar les rodes de premsa del Govern ja que la realitat pot ser subjectiva. Cal objectivitat, i aquesta només es troba en la veritat. Tot i que, filosòficament, la veritat mai és absoluta, la seva recerca és el bon camí per acostar-s’hi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT