PUBLICITAT

La Diada de Canòlich

El pròxim dissabte 30 de maig es torna a celebrar a Sant Julià de Lòria la Diada de Canolich, una tradició molt arrelada a la parròquia que no s’han permès anul·lar tot i la crisi sanitària generada per la pandèmia del coronavirus, encara que en aquesta ocasió la tradicional celebració serà una mica diferent, ja que s’adaptarà a la situació actual per la qual està passant el país.
La talla romànica de la Mare de Déu de Canòlich, que es troba a l’església parroquial de Sant Julià, va ser coronada al Vaticà l’any 1999. i, com tots sabem, és la patrona d’aquesta parròquia d’Andorra.

Diu la tradició que un pastor es trobava pasturant el seu ramat pels prats de Canòlich, quan de sobte va veure com un colom blanc de plomatge molt vistós es va col·locar damunt d’una pedra. El pastor es va acostar a mirar-lo, el va agafar amb facilitat i el va portar a casa seva, a Sant Julià. L’endemà el colom havia desaparegut i el pastor novament el va trobar en el mateix lloc del prat de Canòlich. Aquest esdeveniment es va repetir tres vegades, però la darrera vegada el pastor va descobrir dins d’un nínxol de la roca una imatge de la Mare de Déu. Els habitants de Sant Julià de Lòria, davant aquesta aparició, van decidir aixecar un temple en honor a la Verge sobre la roca on aquesta va ser trobada.

L’antiga església romànica va desaparèixer i no es conserva cap estructura d’ella. Però, la pervivència d’una talla romànica de fusta policromada de la Mare de Déu, fa de testimoni de la seva existència. El santuari que existeix actualment és, per tant, de construcció moderna i es va restaurar entre els anys 1973 i 1979.

La festa de la Diada de Canòlich consisteix, doncs, en la pujada a peu al santuari pel camí vell o per Bixessarri d’un gran nombre de creients el darrer dissabte de maig que és quan se celebra l’aplec. L’acte es compon de dues misses fetes per venerar la imatge en les que destaca la cantada dels goigs de la Mare de Déu de Canòlich i la benedicció dels quatre punts cardinals del terme. Per finalitzar, es dona pa beneït a tots els assistents i es fa una ballada de sardanes.

El desconfinament, finalment, ha permès una celebració parcial d’aquesta festa, ja que no existeix la possibilitat de reunió de grans grups de persones. Per aquesta raó, la missa es farà el dia 30 a porta tancada i els lauredians i tothom que ho desitgi la podrà veure a les 12 hores a la televisió i també es podran veure les danses tradicionals que ofereix l’Esbart Laurèdia amb ocasió d’aquesta Diada, les quals s’han gravat dissabte passat amb aquesta finalitat. A més, per tal de respectar les normes de distanciament, les autoritats faran el repartiment dels pans beneïts, normalment uns 6.000, als centenars de persones que acostumen a assistir cap a l’una a l’aparcament del Prat Nou.

Per als que vulguin pujar al Santuari a resar, a recollir-se, a encendre un ciri, etc., com mana la tradició encara ho poden fer fins al divendres 29 de les 10 a les 18 hores. Així amb aquest període més ampli de visites, es preveu evitar les aglomeracions.
Si hi aneu dissabte a agafar el pa beneït, allà en trobareu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT