PUBLICITAT

Llum a la sortida del túnel

Ja han passat més de 80 dies d’ençà d’aquell 13 de març de 2020 on es va iniciar el nostre periple de confinament. Moltíssimes coses han passat durant aquest període, algunes de bones i enriquidores i altres dolentes i tràgiques. La més colpidora, sense dubte, la pèrdua de molts, masses, éssers estimats a causa del virus SARS-CoV-2, encara amb molts interrogants sobre ell, que ha envaït les nostres llars i les nostres vides.

Hem estat valents i escrupolosos, seguint els consells dels nostres savis i experts amb l’objectiu de salvar vides. La nostra forma de viure i d’entendre l’evolució de l’economia ens podien fer pensar que havíem d’actuar d’una altra forma però el sentit comú i la preservació de la vida han estat el camí seguit per afrontar aquesta crisi.

Ja iniciat el mes de juny, i des d’ahir amb una obertura total del teixit econòmic, ens enfrontem ara al repte de no recaure en un segon capítol de la crisi sanitària, que moralment seria molt més dura que la primera i, segons alguns estudis, també més letal.

Evidentment, tots tenim moltes ganes de reprendre vells costums i recuperar la nostra vida d’abans de l’inici de la pandèmia. Al llarg de les darreres setmanes cada cop que se’ns ha donat la possibilitat de sortir de casa i ampliar les activitats que podíem fer, han estat moltíssimes les persones que han sortit primer als carrers i després a la natura per gaudir del nostre immillorable entorn.

Els dies de clausura i confinament ens han ensenyat com de valuosa és la llibertat i el lliure dret de circular. Una vegada hem recuperat aquests drets bàsics, tots hem sortit a gaudir-ne.

Ara iniciem l’última fase amb l’obertura dels comerços i dels bars i restaurants. Llocs on solem socialitzar-nos i on intercanviem parers i relacions. Aquest serà un altre nivell de retrobament de vells hàbits i costums.

Fins ara a mesura que s’han anat obrint sectors i permetent més hores de passeig i activitats a l’exterior, la ciutadania ha respost de forma impecable seguint les recomanacions sanitàries per evitar un rebrot.

Ara tocarà fer el mateix amb aquesta gran i definitiva obertura, potser haurem de ser encara més meticulosos, si escau, per evitar un segon confinament, ja que, de nou, tindríem pèrdues humanes, i econòmicament seria molt més difícil de portar després d’un tancament de més de dos mesos i mig com el que acabem de passar.

Ahir vam rebre, per primera vegada d’ençà del tancament de fronteres, els primers visitants al nostre país. Caldrà que entre tots prenem consciència dels bons hàbits que s’han de seguir i recordar la necessitat de portar mascareta i respectar les recomanacions sanitàries en els establiments.

Andorra, el nostre petit gran país, ha de tornar a ser una terra d’oportunitats i de benestar per tots els seus ciutadans. Hem d’aprendre dels errors i febleses evidenciades en aquesta crisi, i reprendre un nou rumb, amb nous objectius i noves possibilitats. Estem preparats per fer-ho. Ara cal que ens hi posem.

Virtus Unita Fortior, per un esperançador esdevenidor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT