PUBLICITAT

Un acord històric

Aquest dilluns tots els grups parlamentaris del Consell General i el Govern d’Andorra hem signat un acord polític històric per a les negociacions de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea en un edifici emblemàtic com és el de Radio Andorra.
Aquest edifici que durant dècades va ser la veu d’Andorra cap a la resta del món ha estat l’escenari en el qual s’ha rubricat un acord que ha de donar força a les negociacions amb la UE que han d’establir les relacions pels pròxims anys preservant la nostra identitat.

Cercant efemèrides del 26 d’octubre, he trobat com a destacats que Louis Pasteur donà a conèixer davant la comunitat científica a l’acadèmia de ciències de París, els seus treballs sobre la immunització de la ràbia i també, ara fa vint-i-sis anys, Jordània i Israel signaren un tractat de pau que va posar fi a quaranta-sis anys de bel·ligerància i que donà un clima de tranquil·litat a aquesta delicada zona del pròxim orient.

Els andorrans, a partir d’ara, recordem el 26 d’octubre del 2020 com el dia que plasmàrem la voluntat conjunta de les diferents forces polítiques de l’arc parlamentari d’anar units i a la una, en un tema tan cabdal que ha de permetre Andorra competir amb condicions equitatives i poder crear les condicions per a un canvi cap a un model de creixement sostenible i una economia més oberta i diversificada que ens aporti noves oportunitats.

L’Acord polític que vam signar ahir amb la voluntat d’assolir el millor dels acords possibles amb la Unió Europea, no és el primer pas que fem  per acostar-nos a Europa. 

Certament, cap al 1990 signàrem un acord que establia una Unió Duanera amb la Comunitat Econòmica Europea. El 2004, signàrem també la conclusió de l’Acord de Cooperació, així com l’acord relatiu a l’establiment de mesures equivalents en matèria de fiscalitat dels rendiments de l’estalvi.

El 2011, ampliàrem de nou la col·laboració amb la signatura de l’acord monetari i com a darrer document, el 2016, es va signar l’acord sobre l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes financers.

Tots aquests acords s’han dut i acomplit sempre en els terminis previstos. Prova de la suficient capacitat i del compliment dels compromisos adquirits per part d’Andorra.

Hem decidit participar de forma decidida però també progressiva i estructurada del mercat interior europeu sempre preservant les nostres especificitats i per damunt de tot la nostra identitat, adoptant de forma progressiva el cabal de la UE.

No ha estat un camí de roses poder trobar una metodologia de treball que plagués a totes les forces polítiques representades en aquest pacte a fi d’arribar a l’objectiu de l’Acord polític. Aquest mateix camí és el que desitgem trobar a partir d’ara en els temes cabdals i ineludibles que tenim damunt la taula.

És d’agrair l’esforç que hem estat capaços d’agafar tots plegats per a poder materialitzar aquest pacte d’Estat. Serà a partir d’ara, amb la voluntat de tots plegats que haurem d’explicar de la millor manera i de forma comprensible els beneficis i avantatges d’aquest acord pel futur del nostre país. Hem de ser capaços que el dia que sotmetem a referèndum l’acord final, la ciutadania el voti majoritàriament a favor convençuda de la seva bondat i beneficis. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT