PUBLICITAT

EUA: la importància de garantir unes eleccions justes

Van haver de transcórrer gairebé 4 dies des de les eleccions presidencials nord-americanes del 3 de novembre perquè, de manera oficiosa, la CNN anunciés que Joe Biden es convertirà en el 46è president dels Estats Units.
El sistema electoral americà és complex i peculiar alhora, i fins que el proper 14 de desembre, els 520 membres escollits als respectius col·legis electorals no es pronunciïn i donin suport a un dels candidats a la presidència, no se sabrà oficialment qui jurarà el càrrec el 20 de gener de 2021. Això si la justícia ho permet, perquè ja són diversos els litigis iniciats a instància del partit republicà en diversos estats.
Res no fa preveure que, en una societat del tot acostumada als recursos judicials, els estratagemes de Trump per qüestionar la victòria demòcrata, puguin donar el seu fruit. De fet, les al·legacions de la banda republicana, alimentades per una campanya mediàtica ben engreixada que li dona suport, qüestionen la legitimitat del recompte i titllen de frau, en molts casos, la manera com s’ha portat a terme el recompte de l’absentee ballot i el mail-in ballot, dues modalitats de vot que, salvant força les distàncies, s’assimilen al nostre vot per dipòsit judicial i al vot per correu.
La setmana passada vaig tenir el privilegi de formar part de la missió d’observació de l’OSCE per supervisar el procés electoral als Estats Units. De forma regular, l’OSCE envia delegacions, prèvia invitació del país amfitrió, per emetre informes sobre com es desenvolupen els comicis, prestant especial atenció a l’accés universal de tots els nacionals per poder emetre el seu dret a vot i per garantir que sigui secret, quin és el grau d’accés dels mitjans de comunicació, i que es faci un recompte acurat dels resultats.
Els observadors vam poder analitzar el marc legal del sistema electoral nord-americà, com s’administraren els col.legis electorals, quines eren les tecnologies disponibles per emetre el dret a vot, les diferents modalitats de vot per correu i tots els procediments que es van dur a terme el dia de les eleccions. Del treball de camp realitzat se’n va emetre un informe, presentat en roda de premsa, on es va posar en relleu la normalitat en què va transcórrer un procés electoral que garanteix de manera efectiva un procés electoral just.
Moltes de les al·legacions que han titllat de frau el sistema són, pel que vam veure nosaltres, pura fantasia: no és cert que els observadors no tinguessin accés als centres de recompte, no és cert que hi hagués paperetes rebudes per correu sense cap mena de traçabilitat, no és cert que els terminis establerts en les respectives jurisdiccions per acceptar vots per correu no es respectessin…
La transcendència de qui ocupa la presidència als Estats Units va molt més enllà de les seves fronteres com hem pogut comprovar els darrers dies. Que l’OSCE, amb una missió internacional amb més de 30 nacionalitats representades, pugui tenir una visió pròpia i no interessada de com va ser el procés electoral als Estats Units, contraresta els possibles estirabots partidistes d’aquells qui pretenen tergiversar els processos democràtics al seu favor.
Garantir que les eleccions han estat neutrals, transparents i conforme a les legislacions vigents és indispensable perquè els resultats finals no es puguin qüestionar ni puguin ser usats pels populismes per deslegitimar el pal de paller de les democràcies actuals. 
President del Grup Parlamentari Liberal

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT