PUBLICITAT

‘Vamos a cantar as Janeiras’

Cada any, el Grup de Folklore Casa de Portugal reviu durant el mes de gener aquesta tradició aquí a Andorra on, assistir as Janeiras, ja és per a molts una més de les nostres tradicions nadalenques. Llàstima que aquest any a causa de la pandèmia també hagin hagut de anul·lar-se. Però de segur que l’any vinent podrem tornar a gaudir-ne.

Però, què són as Janeiras? Es tracta d’una de les costums més populars de Portugal per començar l’Any Nou. Així, a Portugal a partir de la matinada de l’1 de gener, molts portuguesos i portugueses surten als carrers a cantar as Janeiras. Es tracta d’una espècie de nadales, amb lletres que al·ludeixen al Nadal, i amb músiques bastant semblants entre si, que grups de persones, amics o veïns, canten, com o sense instruments, per demanar as janeiras que podriem denominar alguna cosa així com les estrenes.

La tradició manava anar de porta en porta, des de la primera nit de l’any fins al dia 6, dia de Reis, cantant Janeiras per anunciar el naixement de Jesús i felicitar les festes a tots els veïns. Aquests, un cop escoltada la cançó, lliuraven al grup en compensació algun regal. Podien ser les sobres del sopar, podien ser alguns fruits secs o llaminadures, xoriços, botifarres, castanyes, que és el que manava la tradició, o pot ser una propina en forma de diners més que res per comoditat. Això variava segons cada casa.

Acabada la ronda, els membres del grup preparaven una festa en què gaudien tots junts del menjar que havien recollit.  Avui dia aquesta tradició ha canviat i s’ha estès durant gairebé tot el mes de gener.

Entre els instruments més utilitzats per cantar as Janeiras es troben alguns típics del Nadal com les panderetes i altres que pertanyen al folklore portuguès com per exemple el cavaquinho.

Les cançons utilitzades són, per regla general, ja conegudes, encara que la lletra és diferent en cada terra. Són cants senzills que generalment lloen el Nen Jesús, la Mare de Déu, Sant Josep i desitgen unes bones festes i un bon Any nou. Aquí teniu una part de una janeira titulada Mãe querida, mãe querida:

Feliz de quem, / Nos quer ouvir, / P’ra começar / O ano a sorrir. / Gente bondosa, / Da freguesia / Dê à Igreja / Uma alegria. / Vimos cantar as Janeiras / Boas festas desejar / Que tenha muita saúde / No ano qu’está a entrar. / Graças a Deus...

Feliç qui / Vol escoltar-nos / Per començar / L’any somrient / Gent bondadosa, / De la parròquia / De l’Església / Una alegria / Venim a cantar les Janeiras / A desitjar bones festes / Que tingui molta salut / L’any que està entrant / Gràcies a Déu...

Acabo el meu article desitjant-vos a tots que el nou any us porti molta felicitat i salut i que l’any que ve puguin de nou ser les Janeiras les que ens vulguin el millor per al 2022. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT