PUBLICITAT

ERTOs més àgils

Tres-cents setze dies. Aquest és el temps que ha passat des que el Consell General va aprovar la Llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia, més coneguda com a llei òmnibus. Una norma que va néixer amb el consens de tots els grups parlamentaris representats a l’hemicicle, en un exercici de coresponsabilitat que encara avui dia marca la nostra activitat parlamentària. 
Tinc el convenciment que aquell 23 de març cap dels consellers i conselleres generals imaginàvem aprovar fins a tres reformes de la llei en els següents deu mesos. Una mostra de com s’ha anat agreujant la situació socioeconòmica provocada per la pandèmia, en la que com deia el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, els efectes són transversals i les necessitats són múltiples. 
El passat dijous vam donar suport novament a la tercera modificació d’aquesta llei òmnibus. Un text legislatiu en el qual s’aporten solucions dinàmiques a problemes reals. En aquests darrers mesos, hem comprovat com de lligat està el turisme al nostre model econòmic. Les noves restriccions de mobilitat activades pels països veïns han liquidat de ple la temporada d’hivern.
La imatge d’Andorra durant aquest hivern la recordarem durant anys. Estacions d’esquí només per a residents, la gran majoria d’hotels tancats, carrers mig buits. L’aturada econòmica afecta principalment als treballadors, molts dels quals depenen de la figura dels ERTO per poder seguir tenint ingressos, però també a les empreses que necessiten instruments per poder mantenir la seva activitat i no haver de tancar definitivament.
El context del sector turístic ens ha interpel·lat a escoltar tots aquests afectats i aportar solucions a través de la llei. Aquesta nova modificació permet al Govern ampliar el límit de les plantilles a la qual una empresa pot aplicar una suspensió de contracte de treball o una reducció de la jornada laboral, complint així una de les demandes del teixit empresarial. En conseqüència, el text permetrà una gestió més ràpida i flexible als canvis constants que provoca la pandèmia. Així mateix, ha estat necessari aprovar la llei per activar un crèdit extraordinari i un suplement de crèdit de fins a cinquanta milions d’euros, destinats a reduir els estralls de la crisi econòmica causada per la Covid-19.
Tant de bo els propers mesos no hàgim de tornar a modificar la llei. Això voldrà dir que la situació ha millorat, que els contagis han disminuït i que els problemes econòmics s’han atenuat. No obstant això, hem de seguir treballant per si la situació requereix noves mesures. És el nostre deure com a representants del poble andorrà.
La societat d’aquest país sempre ha demostrat superació davant les dificultats i ara no serà menys. Un exemple de com afrontem les adversitats és el desenvolupament de diverses iniciatives que posicionaran a Andorra en un mercat turístic canviant i cada cop més exigent. Destaquen les propostes de turisme de salut amb l’Andorra Health Destination, la promoció del país com un destí natural amb la Reserva de la Biosfera i la introducció de la gastronomia andorrana en les cartes dels restaurants i hotels. Una nova forma d’oferir el Principat no només com un destí per visitar una vegada sinó com un país al qual tornar. No tinc cap dubte que aquest cop també ens en sortirem.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT