PUBLICITAT

Adeu al poeta Joan Margarit

El dimarts 16 de febrer, a la ciutat de Barcelona, ens va deixar el poeta Joan Margarit als 82 anys d’edat. Margarit a més de poeta va ser també arquitecte com el seu pare i catedràtic de càlcul d’estructures.

Un poeta català que va viatjar al nostre país per primera vegada quan només tenia 14 anys acompanyant al seu pare, arquitecte que va construir l’Andorra Park Hotel i que es va enamorar de la Montserrat, una filla del patró del seu pare, el Bartomeu Rebés, i a qui va dedicar una carta d’amor que després va amagar en una escletxa, al no atrevir-se a donar-se-la, entre les roques que s’estaven excavant per fer l’hotel. Acabada la feina, el Joan faria un mapa del tresor amb el lloc on l’havia amagat, per tal de poder tornar a trobar-la. D’aquest primer viatge i sobre les seves experiències a Andorra, escriuria més endavant dos poemes: Hotel Andorra Park, que dedica al seu amor platònic, la Montse, en què parla sobre la carta que li va escriure i sobre la seva experiència amorosa en tercera persona como distanciant-se de la situació:

Aquí, on després van construir l’hotel /aquell noi va amagar sota una pedra / una carta d’amor i va fer un mapa /el veritable mapa del tresor.

I un altre titulat Paratge recordant la Nit de Nadal que va viure a Andorra:

Encara em tranquil·litza recordar / l’aigua gèlida i neta entre les muntanyes, / una nit de Nadal quan a l’hivern / Andorra era un poble fosc i humil / i el bosc d’avets un conte per a infants.

Aquest darrer poema al·ludeix als paratges meravellosos andorrans, purs i límpids que tant van fascinar a aquell noi procedent d’una ciutat en temps de la postguerra espanyola.

Joan Margarit va tornar moltes vegades més a Andorra i mai li va deixar d’agradar. Li enamoraven els seus paisatges i les seves muntanyes, però no tant la ciutat.

Per acabar el meu article, només em queda dir-vos que si no heu tingut el plaer de llegir-lo, us recomano el seu llibre Marbre d’aire publicat per Editorial Andorra el 2012, on apareixen els dos poemes dedicats a aquest país que ja us he comentat, a més de tot un seguit de poemes d’aquest poeta que constitueix tot un referent de la poesia catalana moderna. A més, hi ha un volum amb les seves memòries, publicat per la editorial Proa  el 2018, titulat Per tenir casa cal guanyar la guerra. Dins d’aquest volum podreu trobar i gaudir del seu descobriment d’Andorra l’any 1952 i de totes les seves vivències en aquest país durant un viatge de treball del seu pare. ​

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT