PUBLICITAT

Un any de pandèmia

Aquesta setmana farà un any del confinament total de la població. Uns 365 dies plens d’incògnites, de pors, però alhora també d’esperança. El toc d’atenció vital que hem rebut ens fa replantejar el futur, és cert, però no hem de deixar de mirar al passat per afrontar amb perspectiva el temps que vindran.
Durant aquest any hem introduït conceptes al nostre diccionari habitual del tot desconeguts fins ara. Va costar entendre el que era el ‘SARS-CoV-2’, el que provocava el ‘coronavirus’, els resultats que ens donaria un ‘test d’antígens’ o quin hauria de ser l’índex de rebrot adequat per controlar la pandèmia.
Encara que no formava part del llenguatge habitual, també hem hagut d’explicar les angoixes que ens ha provocat el confinament. Una circumstància que ens ha permès empatitzar amb els nostres familiars, amics més propers, però també amb veïns amb els quals abans no hi teníem tracte. Certament aquesta va ser una primera mesura impactant, que les autoritats sanitàries van recomanar i el Govern va seguir amb bon criteri per evitar la propagació d’un virus que fa dotze mesos era del tot desconegut. D’aquesta situació n’hem sortit enfortits, donat que ens hem creat una cuirassa, física i mental, que ha de servir per encara els mesos que ens queden de pandèmia amb energia.
La pandèmia va suposar un repte de gestió pels nostres governants, sense cap mena de dubte. Crec que hom pot assegurar, ara com ara, que tot i les dificultats la Covid-19 està sent ben gestionada, amb coherència, per part de tots els estaments polítics. Hem de destacar especialment l’esforç de tots aquells professionals que s’han convertit en essencials al llarg de la pandèmia i que demostren de forma constant el seu valor i solidaritat.
Per fer balanç d’aquest any s’ha de parlar necessàriament de l’economia del país. Aquesta s’ha vist afectada enormement per l’aturada viscuda. Han tancat comerços, el turisme ha disminuït dràsticament i la temporada d’hivern ha perdut l’impacte natural que té al Principat. Encertadament des de l’Executiu s’ha treballat en una llarga llista de mesures que emparen tant els treballadors en suspensió temporal del contracte de treball com la davallada de la xifra de negocis dels empresaris.
Podem concloure que ara ja estem vivint una pseudonormalitat. Amb procés de vaccinació iniciat la població comença a veure la llum al final del camí. Les noves mesures sanitàries permeten la interacció social amb precaució el que és una bona notícia que alleugereix de la pressió dels ciutadans i ciutadanes d’Andorra.
Estic convençut que un cop sortim d´aquesta pandèmia podrem reprendre l’activitat del País, amb diversificació econòmica que aportaran valor afegit i fent que ens tornem a il·lusionar per fer una Andorra més pròspera i sostenible per als nostres fills.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT