PUBLICITAT

La ressaca dels mercats

Torna als mercats la preocupació sobre el virus pels rebrots que està provocant la nova i més contagiosa delta del Covid-19, que podria frenar l’actual ritme de recuperació econòmica. Situació negativa per als països i sectors més dependents del turisme que de nou es poden veure perjudicats per tancaments i restriccions en un moment en què les previsions d’arribades de turistes internacionals s’estanca, provocant pèrdues de fins a 2,4 bilions de dòlars, el sector no podria recuperar-se per complet fins el 2023.
No obstant això, per ara la Reserva Federal milloren les seves perspectives econòmiques, elevant fins al 7% el creixement del PIB aquest any davant el 6.5% estimat al març. Part important d’aquesta recuperació segueix sent l’ocupació, la taxa d’atur podria recuperar fins al 4,5%, però per ara segueix sent el taló d’Aquil·les. I és que el ràpid augment de l’ocupació a l’inici de l’any es va deure a la tornada als antics llocs de treball, la dificultat ara és crear nova ocupació, tasca àrdua que requerirà més temps. En aquest sentit la taxa d’atur va pujar al juny al 5,9%, una dècima més que al maig, més persones van deixar voluntàriament els seus treballs moguts per les ajudes a la desocupació i els baixos salaris. La lluita per trobar treballadors disponibles continua i mostra d’això és l’increment salarial del 2,3% aquest mes.
Com va fer el seu homòleg a l’altre costat de l’Atlàntic, el BCE incrementa les seves previsions al 4.6% des del 4% per a aquest any. Alces considerables al maig de l’activitat empresarial gràcies a les reobertures que ha injectar vida a el sector serveis, el de més pes en el bloc. La producció industrial va créixer un 0,8% a l’abril, amb un indicador avançat (PMI industrial) que tancava el mes al 57,1 el seu nivell més alt des de febrer de 2018, mentre que el de serveis es va disparar a un màxim de gairebé tres anys de 55,2, deixant l’indicador compost en 58,4, màxim des de juny de 2006. També l’activitat manufacturera es va expandir, i ho va fer a un ritme rècord al maig, però els colls d’ampolla segueixen frenant la seva millora, el que fa esperar que de cara als propers mesos també el sector manufacturer serà un potent motor econòmic per a Europa. En conseqüència, s’espera que finalment en aquest segon trimestre la zona euro surti d’una doble recessió creixent un 1,5%.
Per a la tan soferta economia espanyola també milloren considerablement les estimacions i es preveu un creixement del 5,9% al 2021, després de la caiguda del 10,8% el 2020, gràcies a l’impuls de la demanda interna, beneficiada per les ajudes dels fons Europeus i el sector terciari. Millora així el pronòstic del PIB per aquest segon trimestre al 2% enfront l’anterior 1,8%, mentre que per al tercer trimestre s’estableix en un 3%.
La Xina frena el seu creixement, les últimes dades publicades de producció industrial 8,8% i de vendes al detall 12,4%, es van situar per sota de les previsions. Els problemes de la cadena de subministrament van portar el creixement de la producció al nivell més baix en 15 mesos, la recuperació econòmica s’està estabilitzant. Si bé el sector exportador continua immers en una forta demanda, els colls d’ampolla de la cadena de subministrament global i l’augment dels preus de les matèries primeres estan afectant la producció llastrant la recuperació també a la regió asiàtica. Les renovades tensions bilaterals amb els principals socis comercials i l’elevat palanquejament d’empreses, govern i famílies, segueix sent un handicap per a la seva economia.
Quin serà el Proper moviment dels Bancs centrals? De nou sense canvis en l’última reunió de la Reserva Federal malgrat les dades d’inflació continuen pressionant a l’alça. Els preus de producció pujaven al 6.6% interanual al maig, la major alça registrada en 11 anys, de manera que porta la inflació als EEUU a un increment del + 5% respecte l’abril del 4.7%, el ritme més ràpid des del any 2008. Tot i que la FED encara manté el seu ritme de compres de 120mm $ al mes, el fet que s’hagi començat a «parlar de discutir» sobre el tapering, fet que podria començar a finals d’aquest any, manté en alerta al mercat. De la mateixa manera el BCE, tal com s’esperava, mantenia inalterada la seva actual política monetària tant el tipus d’interès -0,50%, com pel que fa a la recompra d’actius que es manté en un total 1.850 mm d’euros almenys fins al final de març de 2022, calculant que la Tir del Bund surti del terreny negatiu a principis de 2022. 

La nova variant delta fa sotsobrar el vaixell i inunda de dubtes el mercat
Sense clara direcció en els mercats, la nova variant de la Covid 19 porta a tancar Juny de manera dispar, amb forts avenços en el mercat nord-americà, especialment per als valors tecnològics, mentre que a Europa els mercats han tancat amb avenços molt lleus i fins i tot caigudes en alguns països perjudicats per la por a noves variants de la Covid. Wall Street registra nous màxims recolzat en unes sòlides dades econòmiques y el Nasdaq100 tanca el mes en màxims històrics aixecat per menors temors d’inflació.
En matèria d’emergents, el Shenzhen xinés tanca el mes amb una caiguda del 1,5%, mentre  les matèries primeres, a excepció d’algunes com el petroli, van moderar les seves pujades i fins i tot van corregir. Xina el principal consumidor mundial, pren mesures per alliberar metalls industrials de les seves reserves nacionals i així frenar els preus. Màxims de 3 anys per a l’or negre que s’anota set mesos de guanys davant la recuperació de la demanda mundial i una oferta continguda. Sense acord en l’última la reunió de l’OPEP +, sumat als dubtes sobre l’expansió de la nova variant de la covid-19 delta podria ancorar el preu de la comodity.
El 10 anys americà ha seguit corregint les pujades de principis d’any, en un mes marcat per la forta caiguda del preu de l’or i l’enfortiment de el dòlar enfront de l’euro, tancant el mes per sota dels 1,19, un 3,17 % respecte el tancament de maig.
Tot i el to positiu dels mercats en el que portem d’any, la propagació de noves variants del Covid més contagioses podrien retardar la tornada a la normalitat, posant en perill l’evolució d’aquells sectors més vinculats amb l’oci i el turisme. La ressaca actual en els mercats podria continuar en el curt termini. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT