PUBLICITAT

Fem més sostenible Andorra la Vella

Tots coincidim en voler un país més sostenible que estigui encarat al futur. Impulsar polítiques cap a un nou model energètic basat en l’ús d’energies renovables i d’energia baixa en emissions de carboni ha de ser un dels objectius. Però també ho és fer una gestió de residus més eficient. En aquest sentit, a la parròquia d’Andorra la Vella hem presentat la recollida porta a porta, que actualment es troba immers en la seva prova pilot.
Aquest projecte té com a punt essencial la col·laboració ciutadana. Si volem millorar la gestió dels residus i el seu reciclatge, hem de canviar la mentalitat. La recollida porta a porta promou un canvi d’hàbits, en alguns casos fins i tot mals costums, que de retruc ha de generar un canvi de mentalitat. Quan parlo de canvi d’hàbits em refereixo a eliminar aquelles conductes que no són compatibles amb una gestió eficient. Per exemple, no podem tenir deixalles sense triar ni tampoc es poden desar a la via pública a qualsevol hora del dia. La recollida porta a porta genera un rebuig selectiu de les deixalles, afavorint el reciclatge i afavorint el seu ordre de recollida.
Un altre punt lligat al canvi de mentalitat és la sensibilització en la problemàtica. Parlem de l’ús de plàstics que generen un gran volum de residus i són una pedra en el camí a la sostenibilitat. Així mateix, hem de fer front al malbaratament alimentari donat que encara tirem a les escombraries un nombre elevat de productes consumibles. Finalment, la recollida porta a porta també redueix el cost associat al tractament de residus, així com facilita la gestió horària dels operaris de neteja del Comú d’Andorra la Vella. Un punt clau per augmentar l’eficiència dels treballadors comunals.
En aquest sentit, la nostra voluntat és fer entendre els ciutadans que són la pedra angular de la solució per fer una parròquia més sostenible. És en aquest tipus de polítiques que la solidaritat andorrana s’ha de fer valdre. La prova pilot de la recollida de residus porta a porta, s’està desenvolupant amb normalitat i amb una bona col·laboració per part dels veïns del barri del Cedre de Santa Coloma. Si els resultats que es desprenguin són positiu, la voluntat del govern comunal és estendre-ho al màxim de barris de la parròquia.
El problema és de tots i la responsabilitat és global i solidària. Hem de ser conscients que formem part del problema, però alhora som clau en la solució. És aquí on hem d’unir esforços per aconseguir un bé comú, canviant petites coses que fem diàriament, que afecten el nostre entorn de forma directa. Tinc el convenciment que això millorarà la vida de tots els veïns i veïnes de la parròquia d’Andorra la Vella.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT