PUBLICITAT

Els grans oblidats d’Escaldes-Engordany

El passat 9 de setembre els ciutadans d’Escaldes-Engordany estàvem cridats a assistir a la reunió de poble convocada pel comú de la parròquia en referència a l’inici de les obres de Fiter i Rossell per executar la remodelació i  la separativa d’aigües. Nosaltres com a membres del Comitè Liberal d’Escaldes-Engordany no ens la vam perdre.

A l’inici de la reunió, FEDA va explicar en què consisteix el projecte per instal·lar maquinària d’aerotèrmia just al costat de Caldea, amb una sala tècnica i ben aïllada acústicament sota la plaça dels dos Valires. Des d’allà, mitjançant tubs amb un aïllament especial, farà possible una xarxa de calor i fred a la part baixa de Fiter i Rossell i tot el Clot d’Emprivat, evitant instal·lacions de calderes de gasoil i aires condicionats a totes les noves construccions. Una bona forma per contribuir a fer una Andorra més sostenible.

La sorpresa de tots els assistents va saltar quan el comú escaldenc va presentar el projecte de remodelació de l’avinguda Fiter i Rossell per incloure també la separativa d’aigües. Uns treballs que només contemplava la fase 1 i fase 2, tot a la part baixa de Fiter i Rossell, oblidant-se d’incloure a la presentació la part alta, la més malmesa i oblidada. Ràpidament veïns de la zona van interrompre preguntant per la fase 3, inexistent a la presentació.

Aquest fet ens fa sospitar que el comú escaldenc remodela i fa la separativa d’aigües únicament a la part en la qual FEDA necessita aixecar el carrer. L’única explicació que van poder argumentar els representants comunals va ser que aquesta demanda estaria inclosa en el pròxim pressupost 2022. Explicacions que ens van semblar improvisades perquè durant la presentació la fase 3 no apareixia per enlloc.

Amb una incomoditat que les improvisacions no són bones, i després d’un temps prudencial, els membres del comitè d’Escaldes-Engordany de Liberals d’Andorra vam anar a visitar comerciants i veïns de la zona en obres de Fiter i Rossell, només la part baixa com he explicat. És a peu de carrer i parlant amb la ciutadania afectada on saps les necessitats i neguits d’aquests.

Una primera reivindicació dels comerciants va ser la falta d’un preavís d’obres mesos abans, això hagués facilitat adaptar les vacances a les obres, així com l’estoc i la feina. A títol d’exemple un taller mecànic ens comentava que no tenia sentit haver fet vacances a l’agost quan encara tenia la mobilitat del carrer oberta. Una farmàcia ens informava que el seu estoc hauria d’haver sigut més baix en època de les obres, tanmateix podia haver concentrat les vacances del personal en els mesos que estigués l’avinguda en obres. Tot això no s’ha pogut fer per falta de preavís mesos abans. Ha faltat planificació, informació i consens amb els veïns de la zona.

Per últim, i no menys important, tots els comerciants constaten que és del tot necessari, habilitar zones d’estacionament limitades a 20 minuts per tal que el comerç de la zona pugui funcionar amb la màxima normalitat.

Els Liberals entenem la política comunal com a política de proximitat que implica passejar per la parròquia, parlar amb els veïns, escoltar els seus neguits,  les seves recomanacions i les seves necessitats. Crec que des de Casa Comuna n’haurien de prendre nota. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT