PUBLICITAT

Sobre la nova onada i els no vacunats

La pandèmia no ha cessat, aquestes setmanes ho estem comprovant amb l’augment de contagis. És preocupant veure com hi ha més d’un miler de positius diagnosticats i més d’una desena hospitalitzada. De fet, aquesta nova onada de contagis ens ha de conscienciar que no s’ha acabat la Covid-19, que hem de seguir sent curosos i complir les mesures de prevenció sanitàries. Doncs bé, si aquest exercici de responsabilitat el fem en favor del benestar comú, em pregunto com pot ser que encara hi hagi gent que s’hi oposi. No és habitual veure com un centenar de persones es manifesten davant del Govern del país contra una mesura que és de precaució. Perquè l’ús del passaport sanitari, igual que altres mesures, protegeixen la societat i els preveu de possibles contagis.
Aquesta gent que va a contracorrent, amb proclames insolidàries, segurament no tenen la pauta completa de vacunació. Amb el risc que això comporta per la seva salut i la del seu entorn. Però a aquests ciutadans els diré que la pandèmia no és culpa seva. La Covid-19 no és culpa dels no vacunats com tampoc ho és dels vacunats. Va arribar de sobte sense que ningú ho pogués preveure. Ara bé, les noves onades de contagi sí que estan directament relacionades amb els no vacunats. De fet, aquesta setmana, el 90% dels ingressats a l’UCI de l’Hospital de Meritxell són no vacunats. 
Partint d’aquesta base i respectant la llibertat individual de cadascú de vacunar-se o no, caldria que els que fan apologia en contra dels vaccins es preguntin fins a quin punt poden ser un risc per la societat. Un risc per la comunitat on viuen. Un risc per la seva família i amics. I no ens oblidem que aquells que no estiguin vacunats tenen un risc molt elevat de contagiar-se de coronavirus i patir efectes molt greus.
Vull recordar que en la nostra societat cada dret comporta un deure. Que la llibertat individual representa una sèrie de responsabilitats a escala col·lectiva, i no vacunar-se també carrega una sèrie de drets individuals però unes responsabilitats comunes. La base de la nostra societat és el respecte a aquestes normes que ens acullen. I en un context de pandèmia com els que estem vivint no tenen cabuda actituds insolidàries.
Les autoritats sanitàries tenen provada la seva credibilitat. I amb base en fets empírics i estudis científics sempre han recomanat la vacunació. Convido a tots els ciutadans a defugir de polítiques alarmistes i sensacionalistes. A no creure persones que busquen el benefici propi en deteniment de la salut pública. A obviar persones embogides de grandesa que no tenen cabuda en una societat solidària com la nostra.
Andorra sempre s’ha caracteritzat per ser un país responsable que fa front els problemes de forma conjunta. Perquè la unió fa la força i junts ens en sortirem.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT