PUBLICITAT

L’esport i la covid

Aquestes setmanes ha estat notícia a tot el món que als antípodes del nostre país, concretament a Austràlia, les autoritats havien detingut a Novak Djokovic, estrella mundial del tenis masculí, quan volia accedir al país després d’aterrar a l’aeroport de Melbourne. El motiu és que estava incomplint la llei per accedir al país mitjançant un visat que no estava en regla.

El relat dels fets és senzill. La legislació australiana requereix un visat per entrar al seu territori conjuntament amb el passaport covid. Fins aquí tot normal si demostres la pauta completa de vacunació o la recuperació de la malaltia els darrers sis mesos. Doncs bé, el govern federal de Victòria, que té competències per decidir qui participa en l’Open d’Austràlia, ha exigit tenir la pauta completa de vacunació per participar en el torneig. I no només als tenistes, també a tots els assistents tant al públic com als treballadors. Una regla senzilla i respectable si tenim en compte que Melbourne és una de les ciutats que més vegades ha confinat als seus habitants com a mesura per frenar la pandèmia. Tothom ho entén i s’ha vacunat en conseqüència. En aquest escenari arriba el nou vegades campió del torneig, Novak Djokovic, que ha manifestat diverses ocasions, la més recent ahir, que no s’ha vacunat. A vegades s’ha escudat en una exempció mèdica que li impedeix rebre el vaccí, altres simplement s’hi ha negat per oposar-se a la seva imposició. D’altres competidors, com Rafa Nadal, han dit obertament que acataven les normes del torneig i que els hi semblava coherent l’exigència a tots els seus participants. Més enllà de la pregunta evident sobre qui té la raó en aquest conflicte – sembla que finalment Djokovic podrà competir, però sota una vigilància exhaustiva– ens hem de preguntar si per la pràctica esportiva s’ha de requerir tenir la pauta completa de vacunació.

Doncs bé, si aquesta mesura s’apliqués a Andorra on més del 80% de la població disposa de la pauta de vacunació completa això no hauria de ser un problema. De fet, ja ens hem acostumat a ensenyar el passaport per accedir a restaurants o cafeteries. Molts també hem hagut de mostrar el passaport covid per accedir a les pistes d’esquí durant aquesta temporada d’hivern. Amb total normalitat hem afrontat una mesura proporcionada i coherent al moment que estem vivint.

En aquest sentit, la mesura de demanar la pauta completa de vacunació en competicions esportives podria sortir reforçada si recordem que les vacunes salven vides. Les dades han demostrat que com més gran és la taxa de vacunació, menor és la taxa de mortalitat. Així ho va provar el mes de novembre un estudi elaborat pel Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) encarregat per la Comissió Europea. Si les vacunes disminueixen la incidència de la Covid en la població i, per tant, fan la pràctica esportiva més segura, podria ser una mesura coherent i més en activitats amb interacció com són els esports col·lectius.

En els temps que corren, on la responsabilitat individual dels ciutadans està tan qüestionada a causa dels actes d’algunes persones insolidàries amb la resta de la societat, hem de mostrar fortalesa per aturar la pandèmia. Les vacunes, així com el passaport sanitari, són mesures que també ens apropen a la normalitat i que ens permeten recuperar moltes coses que ens fan feliços i ens ajuden a viure millor. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT