PUBLICITAT

Prestacions socials

FRANCESC RODRÍGUEZ

Durant els darrers mesos hem pogut comprovar com, en temps de crisi i d'ajustos pressupostaris per part dels estats, un dels sectors que sovint mereixen retallades, més o menys importants, sens dubte és el referit al de les prestacions socials.

Ho hem vist, per exemple, a Grècia, a Espanya i, també, a Alemanya --amb la retallada anunciada dilluns de certes ajudes a les famílies. Mirant la premsa espanyola d'ahir --en la qual podíem veure anunciada aquesta darrera mesura-- també es podien llegir diferents aportacions sobre la necessitat --o no-- de generalitzar el copagament sanitari, una mesura que aniria --encara que no exclusivament-- en el mateix sentit.

En assabentar-nos d'aquestes decisions o escoltant aquestes opinions, la primera reflexió que em passa pel cap (tot i lamentant la incidència negativa que tindran per a una majoria de ciutadans d'aquests països) és pensar que aquests estats tenen almenys la possibilitat de retallar alguna cosa, ja que a casa nostra això no seria segurament possible perquè, o be són mesures que no han estat mai adoptades, o bé les prestacions similars són tan baixes que retallar-les és gairebé impossible.

Encara estem lluny d'assolir els estàndards de què gaudeixen els ciutadans del nostre entorn, i que permeten als seus governs imposar algunes retallades. Tanmateix, segurament sí que es pot incidir en la gestió d'algunes de les prestacions socials implantades a casa nostra. Pensant en un tema concret, com és la gestió de la branca malaltia de la Seguretat Social, el pas fet amb la publicació del reglament regulador de les prestacions d'incapacitat temporal, previst a la nova llei i aprovat pel Govern ara fa unes setmanes, pot ser una bona eina per als gestors de la CASS en aquest sentit.

També es podria pensar en altres mesures, com ara l'adoptada a Portugal d'establir el preu de referència d'alguns medicaments segons el del genèric més car d'un mateix principi actiu. Estic del tot convençut que, amb la implicació de tots els actors afectats, es pot millorar la gestió.

Historiador. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT