PUBLICITAT

La digitalització de les institucions

Les administracions públiques, així com els comuns, s’han d’adaptar a un món digital cada cop més present en tots els àmbits. Necessiten trobar formes de simplificar els processos i fer-los més fàcils d’utilitzar tant per al ciutadà com per l’administració. Es tracta d’un procés continu de simplificació que aportarà molts beneficis a la nostra societat.

Això significa alguna cosa més que una nova manera de fer les coses; suposa que les coses es facin de manera més efectiva. També aportarà estalvis per la unitat familiar i facilitarà la mobilitat de la població. Per posar un exemple, es poden estalviar diners en despeses d’enviament, impressió i paper. Es tracta de donar un servei més sostenible i facilitar l’accés a la informació al moment, en lloc d’esperar que algú vingui amb una pregunta o una queixa, hem de facilitar-ne l’accés de l’administrat a l’administració i viceversa.

Algunes administracions estan usant intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades per millorar els seus serveis, prendre millors decisions a l’hora d’invertir tot incrementant l’automatització de tasques per simplificar els processos administratius i els tràmits. En alguns casos, s’ha millorat el servei al ciutadà proporcionant millor informació sobre els serveis de la ciutat, per millorar la mobilitat o simplement en la gestió de la informació del cadastre.

En els pròxims anys, aquesta transformació s’accelerarà i cada cop més tots els processos administratius seran cada cop més intel·ligents forçada per la necessitat d’adaptar-se a un món canviat de manera accelerada i constant on la immediatesa és cada cop més present. La pandèmia no ha fet més que incentivar tot aquest procés on la mobilitat del treball ha estat més que necessària i s’ha afavorit amb èxit el teletreball. Això també ha permès la presa de decisions ràpides i eficients que ha estat primordial per superar tots els entrebancs dels últims anys. Les noves tecnologies ho han permès i ho han facilitat. En pocs mesos, l’evolució tecnològica es va veure forçada com mai, tant en el si de les administracions com en el sector privat així com en l’àmbit familiar i educatiu.

Finalment, crec fermament que això no s’aturarà i que caldrà adaptar-se ràpid, ens agradi o no. I voldria recordar que ara més que mai, aquesta evolució necessària ha de vindre acompanyada, al meu entendre, d’una certa ètica on es preservin els valors i on es respectin els drets, especialment amb la nova regulació de protecció de dades que protegeix especialment aquelles dades de caràcter personal i el seu tractament. Així mateix, considero que la digitalització ha de vetllar per la integritat de les persones i el tracte amb l’administració, perquè sigui el més proper i resolutiu possible. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT