PUBLICITAT

Produir, usar i llençar: ja no s’hi val

«Només hi ha un planeta Terra, però el 2050 estarem consumint com si n’hi hagués tres». Així de contundent resumeix la situació actual el pla d’acció europeu per una economia circular. I és que hi ha una cosa clara: el model actual lineal d’usar i tirar ens està portant a una situació límit d’esgotament dels recursos naturals. Cal virar i passar a un model d’economia circular, perquè produir, usar i llençar ja no s’hi val. 

Per aquest motiu, celebro que aquest dijous el Consell General hagi donat llum verda, amb unanimitat, a la Llei d’economia circular, que va entrar a tràmit parlamentari el Govern ara farà uns mesos. El text busca un canvi d’hàbits del consumidor, així com del productor i el distribuïdor de productes, per avançar cap a un canvi de model que ha de marcar el nostre futur i que reafirma el model de país sostenible pel qual aposta el Govern. El text defineix objectius concrets per assolir un consum sostenible i la reducció dels residus i impulsar la lluita contra el malbaratament alimentari. Amb tot, és evident que aquest canvi no seria possible sense una consciència col·lectiva cada vegada més gran sobre la necessitat d’una transició del model de producció i consum lineal a un nou model adaptat als recursos naturals, que no superi la capacitat del nostre planeta i que no el posi en perill. És també aquesta consciència col·lectiva i implicació de tota la ciutadania el que ens empeny en aquesta direcció. 

De fet, la Llei d’economia circular que ahir va aprovar el Consell General és un instrument desenvolupat juntament amb la ciutadania, perquè tenim molt clar que cal anar tots en la mateixa direcció. Durant el 2020, malgrat que no vam poder fer tots els processos de participació pública que hauríem volgut per causa de la pandèmia, es van fer enquestes tant per via digital com telefònica i es van posar en marxa sistemes interactius mitjançant la plataforma digital VISC, per recollir i integrar les propostes i opcions que la població està disposada a acceptar en el marc de l’economia circular. A més, també s’ha treballat el text amb els sectors que més hi poden influir, com el sector de la construcció, amb la CEA, la Cambra de Comerç i els grans centres comercials, i el sector hoteler i de la restauració, que hauran d’introduir canvis en les seves activitats habituals, així com amb els productors locals, els importadors i els distribuïdors, entre d’altres.

El text permet complementar un paquet legislatiu, impulsat entre aquesta legislatura i la passada, en favor de la sostenibilitat i la transició energètica. Les quatre grans lleis (d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, de conservació de la biodiversitat i del medi natural, de contractació pública i d’economia circular) configuren un conjunt de mesures encaminades a incrementar la sostenibilitat del país per assolir els objectius marcats internacionalment i en els quals el Govern creu fermament.

Entrant al detall de la llei, cal destacar que persegueix objectius ambiciosos en matèries com la minimització de l’ús dels productes d’un sol ús i la lluita contra el malbaratament alimentari. Per una banda, es deixaran d’introduir en el mercat nacional els productes de plàstic d’un sol ús que tenen alternativa (gots, plats, coberts i d’altres, que tarden milers d’anys a desaparèixer del medi natural), i els productes d’un sol ús que no siguin de plàstic i que no tenen alternativa al mercat estaran sotmesos a una reducció progressiva. La llei vol afavorir la venda a granel i el consum d’aigua de l’aixeta per evitar al màxim els envasos de plàstic.

En el cas de la lluita necessària i col·lectiva contra el malbaratament alimentari, la llei preveu reduir-lo un 50% el 2030 d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030, promocionant entre d’altres els productes a punt de caducar i facilitant que ens puguem emportar el que no ens hem menjat al restaurant. També s’hi inclouen mesures adreçades al sector turístic, concretament als allotjaments, a la restauració i als comerços. 

En paral·lel, la nova llei també preveu incidir en la millora del reciclatge i valoritzar els productes abans que es converteixin en residus. D’aquesta manera, s’introdueixen en la nostra legislació nous conceptes, com la fi de la condició de residu o la de subproducte. Així, s’estableix l’objectiu d’augmentar els percentatges de preparació per a la reutilització i reciclatge dels residus i també es fixa l’objectiu de reduir la generació de residus urbans. Haurem de reciclar com a mínim el 65% dels nostres residus.

Amb la voluntat de fer un seguiment exhaustiu dels preceptes que marca la llei, i tal com vam fer amb la llei d’impuls de la transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic, aquest nou text també anirà associat amb una Estratègia d’economia circular, que ha de marcar el full de ruta necessari per assolir els objectius marcats. De fet, el Pla nacional de residus que ja estem treballant amb la Comissió de Residus, formada per comuns i societat civil, quedarà completament integrat en aquesta nova Estratègia d’economia circular, amb un augment important de l’ambició dels seus objectius: més prevenció, més reutilització i més reciclatge, i per tant menys residus.

Andorra aposta, amb l’aprovació de la Llei, per un creixement sostenible i inclusiu que estimuli l’economia, millori la salut i la qualitat de vida de les persones, preservi la natura i no deixi ningú endarrere. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT