PUBLICITAT

¿L'altra Alemanya?

ANDRÉS ABERASTURI

No sé si totes les comparacions són odioses, però crec que no; només comparar ens pot servir d'indici per saber quina és la nostra situació. El que resulta odiós és la interpretació partidista i interessada d'aquestes comparacions.

En aquests temps de crisi i amb una Unió Europea tan nombrosa i desigual, hi ha qui parla de Letònia per demostrar com n'estem, de bé, i hi ha qui posa l'exemple d'Alemanya per fer veure que a tot arreu pinten bastos, es rebaixen les pensions i s'apugen els impostos. Comparar sempre és necessari, si es fa des del rigor de les xifres, amb l'honestedat de contemplar tots els paràmetres i, si és possible, entre elements iguals o semblants.

La mesures que la cancellera alemanya està prenent en el seu país són dures, semblants a les espanyoles, molt similars a les que aviat prendran els anglesos i en la línia de les de Sarkozy. ¿Això és un consol? No ho hauria de ser, però inevitablement cadascú en fa una interpretació particular. El que no sembla encertat és comparar per separat: no és seriós perquè, senzillament, no s'ajusta a la realitat.

No és lícit dir que Merkel abaixarà també el sou dels funcionaris i que congelarà les pensions sense explicar immediatament el poder adquisitiu d'uns i d'uns altres, i comparar, en tot cas, el que suposa per a un funcionari alemany aquesta retallada del 2,5% amb l'espanyola del 5% que s'ha anunciat o amb la congelació d'unes pensions que em temo que no són les mateixes aquí que a Alemanya. Però assistirem al debat d'aquestes mesures preses per Merkel com una demostració que ZP va per bon camí i que Espanya no només no és Grècia, sinó que més aviat que estem al mateix nivell, ni més ni menys, que Alemanya. Però ja no ens ho empassem.

I com que no ens ho empassem, quan se'ns acusa d'anar contra Zapatero i de fer-lo responsable de la crisi econòmica, una bajanada que he hagut de sentir diverses vegades i que, naturalment, insulta no només la meva intel.ligència, sinó la d'una immensa majoria d'espanyols.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT