PUBLICITAT

Tendències comercials i màrqueting al ‘retail’

Fa anys que molts de nosaltres acudim a les botigues físiques per veure i provar productes, i posteriorment els comprem en una plataforma de comerç electrònic. Aquesta pràctica s’anomena 'showrooming'. És un concepte que no és nou, però que juntament amb altres tendències en 'retail' està enganxant cada cop més fort.

Fa setmanes, un bon amic, Christian Bueno, em va convidar a un nou espai que ha creat, Br.showroom, a Barcelona, que els consumidors finals podrem visitar, però on no podrem comprar directament, sinó que serem redirigits a la xarxa de distribuïdors que Christian té. El 2023 té previst obrir un altre espai similar a Madrid.

Es tracta d’un concepte innovador, disruptiu i amb una visió de futur que va lligat a una estratègia, és clar, digital. És un edifici de tres plantes totalment enfocades a aconseguir un objectiu: que el possible client es trobi com a casa seva i acabi comprant.

La planta baixa disposa d’un 'showroom' de productes de diferents marques i amb una sola unitat de cada model. L’agost del 2013 ja us parlava del 'window shop in' com a tendència; gairebé una dècada més tard, sembla que s’està aplicant a molts sectors. I la col·laboració amb fabricants i distribuïdors per a l’intercanvi d’aparadors i productes sembla ser una realitat per poder créixer junts. Ha passat a la història el fet de tenir moltes unitats de producte en estoc.

Em va sorprendre agradablement l’espai de la planta superior, totalment dissenyat i enfocat a aconseguir sensacions de benestar per a qualsevol persona. No disposen de despatxos on reunir-se. Tenen una gran taula de fusta en una mena de cuina-bar on se celebren les trobades amb futurs distribuïdors o venedors.

Aquest acollidor espai és el vaixell insígnia de la marca. Com va passar fa temps amb grans empreses que van crear les anomenades Flagship Stores, és a dir, botigues insígnia que representen la marca, amb l’objectiu d’aconseguir experiències úniques per als clients. Telefónica n’és un gran exemple i, a més a més, pionera d’aquest concepte innovador, que també una dècada més tard està arribant al 'retail' tradicional i industrial.

La planta baixa està destinada a productes especialitzats en sectors, per segmentar els impactes comercials que es reben en entrar per la porta principal. Aquest espai recull el concepte de 'pop up store'. Un dels seus objectius és augmentar la popularitat de les marques que hi exposen els seus productes, i l’altre és tan fugaç com obrir, vendre i tancar.

Són espais ben estudiats, que es distribueixen en tres plantes per aconseguir que els usuaris sentin emocions durant la seva estada; és màrqueting sensorial en estat pur. Un estil propi que convida el públic a participar amb els cinc sentits.

Tot està pensat per cridar l’atenció, començant per l’'odotip' de cada espai, que transmet el poder de la marca representada. Olors que et transporten, que enganxen i que ajuden a identificar si ets un client potencial d’aquest producte.

Pantalles digitals i aparadors que ens impacten amb vídeos. Els focus i els llums estan totalment dissenyats per atraure les mirades cap a un determinat producte o un racó especial.

El fil musical, completament analitzat i estudiat, ens acompanya sempre sense molestar-nos. Això sí, el mateix per a tot l’edifici.
Podem tocar i sentir. Amb l’assessorament d’un professional ens podem provar qualsevol dels productes i començar a imaginar.
També compten amb uns còmodes sofàs al costat d’unes grans plantes naturals decoratives, que conviden a relaxar-se, reflexionar i pensar abans de prendre una decisió de compra. I és aquí on entra en acció el cinquè sentit, el gust. Cafè o infusions, galetes o pastissos, aigua o begudes refrescants i diferents entrepans per poder esmorzar o berenar mentre comenten amb el responsable comercial qualsevol petit detall.

És clar que el concepte no és pioner, però sí que ho és en un sector molt industrialitzat com és el de Christian. Em comentava, mentre xerràvem relaxats, que l’objectiu no és tenir una botiga física oberta al públic, sinó ajudar als seus distribuïdors a arribar al client final i fer la feina d’interacció directa amb el consumidor final.

Br.showroom uneix en un mateix lloc el millor d’una botiga 'retail', de la distribució i dels fabricants, per crear un espai únic on tots tenen cabuda i especialment pensat i dissenyat per al client final dels tres anteriors.

El canal digital de la companyia també és una peça clau. Actualment és una web corporativa que ens convida a gaudir del 'showroom' qualsevol dia de la setmana. En un futur es convertirà en una plataforma de comerç electrònic que inclourà estratègies de ROPO (busca en línia, compro 'offline').

Dins l’estratègia digital s’incorporarà l’atenció personalitzada a un usuari d’Internet que està comprant en línia, l’anomenat 'virtual shopping'. Està previst realitzar diferents campanyes de captació a xarxes socials amb l’objectiu d’aconseguir nous visitants o futurs clients.

En conclusió, tot està pensat per arribar al consumidor final, millorar la seva experiència única i fer-lo sentir com a casa.
Actualment jo no soc un potencial client ni consumidor d’aquest tipus de producte, però us asseguro que aquell dia vaig estar pensant uns quants minuts a comprar alguna cosa, el que fos, unes sabates que no necessito, però que en aquell moment vaig desitjar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT