PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors les principals novetats tributàries introduïdes per la Llei 11/2023, del 30 de gener, de mesures per al treballador per compte propi publicada al BOPA número 24 del 15 de febrer del 2023.

1. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques

Es modifica l’article 16 de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (d’ara en endavant, LIRPF) de manera que s’introdueixen diverses modificacions; concretament, noves deduccions de determinades despeses generades per l’activitat:

Concretament els obligats tributaris que exerceixen una activitat per compte propi i estiguin inscrits en el Registre de Treballadors per Compte Propi, podran addicionalment deduir-se les següents despeses:

a) En els casos en què afectin parcialment el seu habitatge habitual en el desenvolupament de la seva activitat econòmica:

i. Les despeses en concepte d’arrendament, assegurança de la llar i de subministres o consums com aigua, electricitat, telefonia, internet, despeses de comunitat, despeses de serveis i instal·lacions de seguretat, en el percentatge resultant d’aplicar el 35% del seu cost a la proporció existent entre els metres quadrats de l’habitatge destinats a l’activitat respecte a la seva superfície total, llevat que s’acrediti un percentatge superior o inferior.

ii. Les quantitats en concepte d’amortització, d’acord amb l’article 10 de la Llei de l’Impost sobre Societats, que resultin de la proporció existent entre els metres quadrats d’habitatge destinats a l’activitat respecte a la seva superfície total, amb un màxim del 40% del seu cost d’adquisició.

iii. En concepte d’interessos, comissions i qualsevol altra despesa derivada del finançament proveït per part d’entitats bancàries del Principat d’Andorra per a l’adquisició de l’habitatge habitual, l’import que resulti de la proporció existent entre els metres quadrats d’habitatge destinats a l’activitat respecte a la seva superfície total.

b) En concepte de despeses de la cotització per compte propi a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, l’import resultant d’aplicar l’1,18% a la quota de cotització, quan la base de cotització sigui superior al 100% del salari mensual global mitjà cotitzat de l’any anterior.

c) Les despeses de manutenció en restaurants o establiments similars efectivament suportades i abonades per qualsevol mitjà electrònic de pagament quan, per raó d’una circumstància no habitual i de caràcter puntual relacionada amb el treball, el treballador per compte propi s’hagi desplaçat lluny del seu lloc habitual de residència durant les hores en què, habitualment, té la pausa per prendre algun dels tres àpats principals. L’import màxim de despesa deduïble és de l’1% de l’import net de la xifra de negocis amb el límit de 1.500 (mil cinc-cents) euros anuals.

d) Les despeses de locomoció efectivament suportades quan es desplaci fora del seu lloc de treball habitual per realitzar la prestació de treball en un lloc diferent. Aquestes despeses es calculen en la forma següent:

i. Quan utilitzi mitjans de transport públic, l’import de la despesa que es justifiqui mitjançant factura o document equivalent.

ii. Quan utilitzi el seu propi vehicle, la suma de 0,31 euros per quilòmetre, més l’import de la despesa de peatges i aparcaments que justifiqui documentalment.

e) Quan s’utilitzi el vehicle propi per desenvolupar l’activitat professional, el 20% del cost de l’assegurança obligatòria de vehicles.

2. taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques

S’afegeix un article 6 bis a la Llei de la Taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, mitjançant el qual el subjectes passius inscrits en el Registre de Treballadors per Compte Propi que percebin una renda neta d’activitats econòmiques inferior a 24.000 euros, gaudeixen d’una bonificació del 50% sobre l’import de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT