PUBLICITAT

Coherència lumínica i política

Aquest mes de març hem vist amb estupefacció com s’han instal·lat novament unes lluminàries als peus dels cirerers que emmarquen el riu Valira al seu pas pel Parc Central. Ja ho van fer l’any passat, però enguany no deixa de sorprendre’ns que es torni a optar per il·luminar els cirerers. Dèiem que ho hem vist amb estupefacció perquè no fa ni quatre mesos que parlàvem, i tots hi coincidíem, de la necessitat de reduir tant la quantitat com el temps de funcionament de les llums de Nadal per motius d’eficiència energètica i mediambientals. Què ha passat en aquest temps que expliqui aquest gir, aquest canvi de criteri? Perquè l’emergència climàtica continua vigent, i la necessitat de canviar els models de consum es manté intacta... De fet, la darrera factura que tots plegats hem rebut de FEDA continua acompanyant-se de la frase «reduïu el vostre consum elèctric i a més de rebaixar la vostra factura contribuireu a la lluita contra el canvi climàtic».

Des del Partit Socialdemòcrata+ Independents d’Andorra la Vella veiem com una gran incoherència que es consideri que ja no cal mantenir les mesures d’estalvi energètic implantades al Comú i ara s’instal·lin aquestes llums al passeig del riu. Quin sentit tenen més enllà de realçar la bellesa dels cirerers florits? No generen cap dinamització a nivell econòmic i suposen un cost per a les arques comunals. A més, considerem que les administracions públiques han de ser exemple per a la població, i si el Comú malgasta recursos energètics només per fer bonic, com volem que la població -que ja s’hi mira- redueixi més el seu consum?
Podem entendre que un dia s’il·lumini la façana del Comú d’un color per conscienciar la població sobre una determinada qüestió -es podria tenyir de blau el 20 de novembre coincidint amb el Dia mundial de la Infància, de vermell per conscienciar sobre la Sida, o pintant la bandera andorrana el dia de la Constitució-. Fins i tot que s’instal·lin segons quines lluminàries per dinamitzar el comerç, com fan les de Nadal. Però des de PS+Independents d’Andorra la Vella no podem entendre que s’il·luminin els cirerers per celebrar la primavera i fer més bonic un passeig que, sincerament, ja ho és prou.

O fins i tot ho és més sense aquestes làmpades, que des del nostre criteri poden arribar a suposar un perill per a aquelles persones que passegen per la zona: generen un obstacle a aproximadament un pam del terra amb el qual poden ensopegar petits i grans, i la llum que generen enceguen els vianants que transiten pel passeig als vespres.

Els consellers de PS+Independents d’Andorra la Vella pensem que cal ser coherents, i si per Nadal molts barris, fins i tot la zona ara il·luminada, no tenien els tradicionals llums, tampoc cal ara il·luminar aquest tram del passeig del riu, per més bonic que quedi. I encara que siguin amb LED o de baix consum. Així que aprofitem aquest espai per demanar coherència lumínica i política a la majoria comunal.


 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT