La política no interessa
Sortir de festa, passar temps amb amics, comprar roba, mirar les xarxes socials, treballar... Són propòsits i passatemps de la gran majoria dels joves de la meva generació. Jo tinc disset anys i potser conec a dues o tres persones del meu cercle d’amistats o coneguts interessades per la política.
És evident que les accions mencionades anteriorment interessen a tots els joves, a mi inclosa. Però és molt notable la desafecció política que engloba a molts. La política en general no interessa a gent de setze, disset, divuit anys. Encara més, diverses persones es defineixen a elles mateixes com «apolítiques». No obstant això, després són aquestes mateixes persones les que sentim queixar-se del funcionament del país. Del car que és l’habitatge i lo molt que paguen els pares de lloguer, del deficient sistema de transport públic, dels sistemes escolars... Però quan arriba el moment de votar per decidir qui es farà càrrec de solucionar aquestes disfuncions, on és la implicació de la joventut?
Moltes vegades he sentit a gent dir que no els importa qui governi el país, que tots els líders polítics són iguals i en conseqüència, que per més que votin, les coses seguiran sense cap canvi. I el que és cert i evident, és la falta d’informació que l’afirmació d’aquestes frases comporta.
Perquè allò que va de bracet amb aquesta actual problemàtica és la desinformació, fet que fa que en no tenir un coneixement sobre política, els diferents partits polítics i els seus corresponents programes electorals, els joves no tinguin una opinió formada capaç de decidir sobre el futur del seu país, i per tant no els interessi en absolut el que passi.
I la conseqüència de no estar informat no només repercuteix en la participació electoral, sinó que aquesta mancança de coneixement també es pot veure reflectida en els vots dels joves. Molts d’entre ells voten un partit només pel que han anat sentint sobre el mateix, o per les persones que el formen, esdeveniment que actua de manera que els resultats de les eleccions es veuen modificats per persones que no en saben prou per a decidir qui és el millor representant per al país. És clar que, la falta d’informació no només inclou els joves sinó que també a molts adults, però l’afectació és més evident en gent de menys edat per la seva menor experiència vital.
És molt necessari promoure la política i el seu coneixement, és molt necessari promoure la implicació política juvenil. Si no és així, qui canviarà les coses perquè el país funcioni millor? A qui se li atorgarà la tasca de triar el que és més convenient? El futur d’Andorra depèn d’això.