PUBLICITAT

Andorra la Vella

El penitenciari acusat d’abús sexual vol tornar a exercir a la Comella

L’home apel·la al TS i al·lega haver complert la sanció

L’agent penitenciari de la Comella sentenciat a 20 mesos de presó condicional, i a la pena complementària de dos anys de suspensió de l’exercici del càrrec, per abusar sexualment d’una mestra i una interna del centre, a les que va professar insinuacions i tocaments, vol tornar a treballar com a carceller. La seva advocada va acudir ahir a la vista del recurs d’apel·lació parcial al Tribunal Superior de la sentència anunciada per Corts el 28 de febrer del 2017 i va demanar que l’acusat no sigui castigat dues vegades pel mateix delicte. La lletrada va manifestar que se l’havia condemnat penalment i administrativament, ja que el Govern va suspendre’l del càrrec mentre s’instruïa el cas. El fiscal considera que ambdues sancions no guarden relació per provenir d’autoritats diferents, que la sanció administrativa no pot ser commutable ni reduïble a la penal i reclama que es mantingui la pena imposada.

La Fiscalia recorda que les diferents penes no són commutables i que encara està inhabilitat

La lletrada del condemnat va emparar-se en un canvi en el Codi Penal, que des del 2014 diu que no cal sancionar els funcionaris públics dues vegades pel mateix acte. El fiscal, però, va negar que això succeís, ja que una cosa era la sanció establerta pel Govern i una altra «de ben diferent» la pena imposada pel Tribunal de Corts. Com que la pena va començar a comptar a partir del 18 de setembre del 2018 –amb la ratificació del TS– l’agent penitenciari encara no ha complert les dues penes imposades i, per tant, no pot desenvolupar les seves funcions, va indicar el Ministeri Públic.

«Se li ha impedit tornar a la seva feina i ja han passat quasi dos anys des que es va anunciar la condemna», va insistir l’advocada, en referència a la comunicada per Corts. L’home va demanar empara al TS al·legant que se l’havia condemnat pel testimoni de les dues denunciants i no per les gravacions, que no provaven els fets. Per tot plegat, creia que no havia tingut un judici just ni un tribunal imparcial. El canceller, a més, va comptar amb el suport dels seus companys de feina durant tot el procés d’instrucció i judicial, així com després de conèixer la sentència. 
Com que el TS va avalar la sentència de Corts, van presentar un nou recurs al Tribunal Constitucional, que el passat febrer va desestimar assegurant que la decisió judicial estava ben motivada i fonamentada. Amb la vista d’ahir, ja són tres els recursos d’apel·lació presentats a la justícia.

Pena inferior a la sol·licitada

La condemna a 20 mesos de presó condicional i dos anys de suspensió del càrrec, així com una multa de 8.000 euros a la víctima, van ser inferiors a la que demanava la Fiscalia, que era de dos anys i mig de presó condicional i quatre d’inhabilitació. El tribunal va admetre el delicte menor d’abús sexual amb prevalença a major d’edat amb la circumstància agreujant que una de les víctimes, la pressa, era vulnerable, però va absoldre l’acusat del delicte major d’agressió sexual, del delicte menor d’amenaces no condicionals i de la contravenció penal de vexacions lleus que reclamava l’acusació pública. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT