PUBLICITAT

Salut mental, l’estigma d’un tema cada vegada més candent

És un tema sabut que els afers relacionats amb la salut mental estan cada cop més sobre la taula. Avui, 10 d’octubre, es commemora precisament el seu Dia Mundial. Cada vegada ens ocupa més en la nostra societat, més encara quan afecta més i més gent i, més rellevant, des de més petits. 

Concretament a Andorra també s’ha notat un increment relacionat, i ahir se’n van saber en dos aspectes. El primer d’ells relacionat amb les Institucions Penitenciàries, on progressivament s’ha anat augmentant el nombre d’interns amb una problemàtica relacionada. La segona, amb els joves, ja que ahir Unicef va informar que un 17,4% presenten símptomes greus o compatibles amb una depressió.

Ara bé, de quina manera es podria tractar per evitar que les xifres vagin en augment? El pilar fonamental ha de passar pels centres educatius perquè la majoria dels trastorns comencen abans dels 14 anys. Com a partida inicial, caldria que les estratègies didàctiques incorporin una atenció a la cura de la salut mental, afegint-ho com a base per al desenvolupament acadèmic. Més enllà de les escoles, és necessari oferir una atenció que defugi una mica del Servei de Salut Mental de l’Hospital, que de vegades resulta ineficient i no permet fer un seguiment exhaustiu de l’evolució de les persones.

Un altre aspecte molt important és no tractar les persones amb un trastorn mental com si no fossin normals. Per aquest fet és necessari trencar aquest estigma encara molt arrelat en la nostra societat, ja sigui en qualsevol faceta de la vida i independentment de l’edat. S’han de promoure accions i ajudes més enllà de les que hi ha actualment, per tal d’assegurar l’acolliment i el cop de mà que necessita tota la gent amb un problema de salut mental.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT