PUBLICITAT

El camí de la rectificació per a les bases tributàries

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles que exposen postures personals.

 

El projecte de llei de Bases de l’Ordenament Tributari patirà una reforma que deixarà el redactat actual en un no res. Això és segur. El Govern no només ha rebut el rebuig dels dos grups parlamentaris de l’oposició, sinó que a les seves mateixes files hi ha una majoria de detractors per tot el que implica l’aplicació d’aquest text legislatiu.
El grup de DA és conscient que caldrà fer una profunda transformació via esmenes perquè es vol evitar la retirada del projecte de llei. Però tots els informes que s’han encarregat mostren punts molt desfavorables que deixa el redactat al límit de la constitucionalitat. Ahir va ser el torn d’un expert, exinspector de la Hisenda espanyola, Jorge Sarró, que va fer una repassada de dalt a baix del text. La conclusió és que la seva aplicació generaria molts conflictes, bàsicament perquè s’ha copiat un model com l’espanyol que, per raons obvies, no encaixa a Andorra i que en alguns punts afecta als drets dels ciutadans.
El problema és que l’Agència Tributària té una sèrie de prerrogatives que poden semblar desmesurades, com el fet que sense haver-ho de justificar gaire un inspector pot anar a inspeccionar els llibres o aixecar els comptes bancaris d’un negoci o d’una persona, i fins i tot es contempla la violabilitat del domicili per dur a terme controls. El Govern té una nova feina a fer. Lògicament hi ha d’haver un control fiscal perquè tothom compleixi amb les seves obligacions. Però passar de res a pràcticament un model de ferro que ratlla la legalitat és excessiu.
Sarró, convidats pels Liberals d’Andorra, va ser clar en la seva exposició. Molt gràficament l’exinspector va manifestar que la llei és més dura que l’espanyola, i això per a un país que comença a adquirir cultura fiscal ho diu tot. Analitzats tots els factors, es veu clar que el Govern no tindrà més remei que rectificar.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT