PUBLICITAT

Els comuns reivindiquen l'Estat federat i rebutgen el centralisme

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Decebuts, és el mínim que es pot dir dels cònsols que ahir es van reunir a Canillo per analitzar, entre altres qüestions, la proposta de modificació de la llei de competències que els va presentar el Govern fa uns dies, però també i sobretot, l’informe que van encomanar a l’expert en dret constitucional, Miguel Ángel Aparicio. I la decepció, a poc a poc, va anar donant pas al rebuig, perquè la proposta conté indicis d’inconstitucionalitat, cosa discutible, però també perquè com aquell qui no vol la cosa introdueix un nou model institucional, en el qual els comuns perdran atribucions a favor del Govern. Per això, els cònsols van reivindicar el model d’Estat federat, que té segles d’història i del qual va néixer el Consell de la Terra, alhora que es reafirmaven en la idea de barrar el pas a l’Estat centralista que no té en compte la realitat dels comuns. 

No obstant això, el que més va afectar els cònsols ahir, no va ser ni l’anàlisi d’Aparició ni el fet que el Govern –en lloc de seure a una mateixa taula per negociar– els entregués un document tancat. El que més va afectar els cònsols va ser la sospita de que se’ls manipula, de la mateixa manera de que també es manipula l’opinió pública amb filtracions als mitjans o notícies, si més no negatives, com va dir el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que desvirtuen el paper dels comuns –la institució més propera a la ciutadania–, i la feina que fan. Una feina que en els últims sis anys ha estat marcada per la responsabilitat i la lleialtat institucionals, encara que s’els vulgui demonitzar. 

I és que les corporacions locals s’han esforçat en governar amb eficiència per reduir la despesa i el deute d’acord amb criteris de gestió responsable. Els temps de les inversions faraòniques han passat i avui els comuns reconeixen que cal posar ordre perquè la situació econòmica ho exigeix, però es neguen a ser víctimes d’una expol·liació.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT