PUBLICITAT

Andorra s'encamina cap a un país sense funcionaris

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La llei de mesures de reactivació econòmica veta, per motius estrictament de controlar la despesa, la contractació de nous funcionaris i agents de l'Administració, encara que, com ha denunciat l'oposició, els eventuals han engreixat les nòmines que ha de pagar el Govern. A l'esborrany de projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la funció pública –que tanta polèmica ha suscitat per l'enfrontament amb els sindicats i els funcionaris en general– s'indica que «la provisió de places vacants o de nova creació que no quedin cobertes en fase de promoció interna, són cobertes per agents de l'administració, excepció feta de les què afectin als cossos especials de duana, prevenció i extinció d'incendis i salvament, penitenciaria, policia, cos de banders i de prevenció i extinció d'incendis i salvament i de les corresponents a inspectors i interventors, que es cobreixen preferentment amb personal funcionari». Per tant, si ens atenim a aquesta disposició addicional que apareix de forma estranya i quasi dissimulada en el text sobre les pensions, la figura del funcionari de l'Administració central té els dies comptats, i Andorra s'encamina a un règim funcionarial més típic dels països nòrdics.

Per exemple, en alguns països, com el Regne Unit i els escandinaus, menys del 10% dels empleats de l'Administració central té feina de per vida. Igualment, hi ha països on el contracte d'un funcionari pot rescindir-se per baix rendiment de forma similar al sector privat (Regne Unit o Suècia).

Amb els agents de l'Administració l'Executiu podrà rescindir el contracte quan ho desitgi. Si aquesta disposició addicional continua en el text, s'acabarà la feina de per vida a l'Administració, amb excepció dels cossos especials, que mantindran els seu estàtues. S'entén que tenen una singularitat especial, i d'altra banda quan es reguli el dret de vaga aquests cossos especials tindran aquest dret limitat, un fet que se suposa que també interessa al Govern. Un altre canvi substancia és que es fulmina l'accés preferent dels andorrans a les feines de l'administració. L'oposició parla de contraban legislatiu. Realment sobta que un canvi d'aquesta importància es despatxi d'aquesta manera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT